Domovy pro seniory v hradeckém kraji přistupují k očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19 rozdílně

15. srpen 2022 07:44

Čtvrtou dávkou proti koronaviru se v Česku očkuje už necelý měsíc a v některých domovech pro seniory v Královéhradeckém kraji tak už stihli zdravotníci naočkovat většinu klientů. V jiných zase s posilující dávkou vakcíny vyčkávají.

„Proočkovanost je veliká, máme naočkováno 79 klientů z 81,“ říká vrchní sestra z Domovů na Orlici v Albrechticích nad Orlicí na Rychnovsku Andrea Fabiánová.

Čtěte také

Očkování druhou posilovací dávkou proti covidu-19 v Česku začalo 18. července, tady zdravotníci stihli klienty naočkovat už o tři dny později. „Byla to aktivita našeho ošetřujícího lékaře. V momentě, kdy to bylo schváleno, tak okamžitě objednal dávky a začalo se očkovat. V momentě, kdy jsou klienti zdraví a byli všichni v pořádku.

V Královéhradeckém Domově U Biřičky čeká klienty očkovací akce tuto středu, kdy by vakcínu mělo dostat 270 klientů.

„Mezi seniory v Domově U Biřičky je ten zájem vysoký, zhruba devadesátiprocentní, i přesahující tohle číslo, uvádí ředitelka zařízení Daniela Lusková.

Čtěte také

V Tmavém Dole na Trutnovsku pak s aplikací posilující druhé dávky cíleně vyčkávají.

„Máme to v plánu na začátku září. Na doporučení lékařů a konzultací s hygienou. Aby ti klienti měli maximum protilátek potom v těch podzimních měsících, vysvětluje ředitel Domova sociální péče Tmavý Důl Antonín Stanislav.

Provozovatelé se shodují, že naopak mezi ošetřujícím personálem je zájem o druhou posilující dávku nízký. Například v hradeckém Domově U Biřičky jde podle ředitelky Daniely Luskové jen o jednotky zaměstnanců.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související