Dobrovolníci z celé republiky se sjeli na brigádu do ptačí rezervace Josefovské louky u Jaroměře

27. červenec 2020 10:13

V ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře pracovali deset dnů dobrovolníci z celé republiky. Ochránci přírody přijeli pomáhat s údržbou travin a opravou ohrad pro divoké koně. Nejdůležitější náplní letošního tábora byla práce, ve volném čase se pak věnovali pozorováním a ochranou obojživelníků a ptáků. 

Nacházíme se na jednom z břehů Staré Metuje a přišli jsme k partě dobrovolníků. Ti tu dle našeho laického úsudku hloubí nějakou tůňku.

Čtěte také

„Momentálně dokončujeme tůni. Budou sloužit jako útočiště pro obojživelníky a různé vodní živočichy, kteří mají rádi takovou stojatou vodu," říká Patrik z Jihlavy.

A Ota z Jaroměře ještě doplňuje.
„Kromě tůně tady ještě sečeme trávu a odvážíme ji do kompostárny, protože toho tady je strašně moc. Musí se podsekávat ohrady a podobně."

V ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře pracovali deset dnů dobrovolníci z celé republiky

Ornitolog Břeněk Michálek, který je vedoucím tohoto tábora, vysvětluje, co je úkolem této brigády.
„Je to dobrovolnický tábor pro podporovatele ptačího parku z celé České republiky, kteří chtějí pomoci naší ptačí rezervaci. Nejen finančně, ale i svou manuální prací."

Co všechno už je hotové?

„Největším cílem našeho tábora je právě tato tůňka, která je na vznikajícím krátkém návštěvnickém okruhu. Na začátku tábora jsme podsekávali kilometry a kilometry ohrad pro koně, aby se neztrácela elektrická energie do vysokého porostu. Zároveň jsme posekali celý vstupní areál, staráme se o koně, děláme různé drobné údržbové práce."

Čtěte také

Schází se tady pokaždé stejná skupina lidí, přijíždějí opakovaně?
„Někteří k nám jezdí opakovaně. Ale každý rok tu máme i nové dobrovolníky a brigádníky."

Jdeme za děvčaty, která staví v ptačím parku chodníček.

„Přijde mi prima starat se o své okolí. Je to pro mne taková příjemná varianta, jak to udělat. A jsem ráda, že existují lidé, pro které je tohle hlavní práce a že se snaží zachovat přírodu pro další generace," říká Kateřina z Prahy.

Ptačí park Josefovské louky
Jedinečný projekt v rámci České republiky vzniká v turisticky atraktivní oblasti poblíž Josefovské pevnosti u Jaroměře ve východních Čechách od roku 2006. Má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody.

Letošní brigáda v ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře už skončila. Dobrovolníci se na další práce mohou sejít opět v listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související