Do slavného Laudonova sálu v polickém klášteře už lidé nebudou mít přístup. Proč?

7. březen 2020 09:56

Část opatského bytu v polickém benediktýnském klášteře bude pro návštěvníky v nové turistické sezóně uzavřena. Konkrétně jde o slavný Laudonův sál, který je součástí prohlídkového okruhu Muzea Náchodska. Důvodem je narušená statika historické stavby. Muzeum proto přestavuje expozici a chystá změny. 

Prázdné chodby, daleko větší ozvěna než v jiných dnech. Tady byla ještě nedávno expozice Muzea Náchodska. Jsme v prvním patře benediktinského kláštera v Polici nad Metují. Je tu také správkyně zdejšího muzea Drahomíra Večeřová. Co se tady děje?

Čtěte také

„Vpravo byla výstava lyží. Tam nyní plánujeme sezónní výstavy. A tady rovně jsme vystěhovali expozice a plánujeme zde lapidárium. A chceme hlavně vymalovat. V Laudonově sále plánují benediktini přestavbu. Musíme jim to vyklidit, aby mohli udělat patřičné úpravy."

Našemu povídání přihlíží ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom Kotari. Jdeme se podívat do Laudonova sálu.
„Musíme reagovat na aktuální vývoj situace, kdy naše správkyně už před rokem upozorňovala, že stav zdejších kleneb není úplně ideální. Jeví se, že to nějak pracuje. A letos statik opravdu potvrdil, že je zapotřebí z toho vyvodit určité důsledky. A to znamená, že sál bude muset být uzavřený pro návštěvníky."

Část opatského bytu v polickém benediktýnském klášteře bude pro návštěvníky v nové turistické sezóně uzavřena. Konkrétně jde o slavný Laudonův sál

Tedy prostor, kde byly dříve výstavy i pokladna, se pro letošní rok uzavírá. Praskliny na stěnách a na stropech jsou tedy důsledek čeho?

„To je důsledek nějakého procesu, který se odehrává v podzemí tohoto objektu. Důsledky jsou viditelné a poměrně jasné. Klenba se rozestupuje a v krajním případě hrozí dokonce i její částečné zřícení."

Co se tedy v tomto prostoru bude nyní dít?

Čtěte také

„Muzeum není majitelem, pouze tady provozuje svoji činnost. To znamená, že se posuneme kousek dál do samotného Městského muzea Police nad Matují, což je součást opatského bytu. Zde bude končit nová prohlídková trasa. Do Laudonova sálu budou dveře otevřeny, ale bude zde zábrana. Návštěvníci tak budou moci pouze nahlédnout a celá prohlídka se bude odehrávat v části opatského bytu," dodává Sixtus Bolom Kotari.

Práce v prostorách polického kláštera, které spravuje Muzeum Náchodska, začnou na začátku března. Muzeum bude potom pro návštěvníky přístupné od května letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související