Institut regionální paměti chce poprvé přeložit z latiny vzácnou knihu Magnoalda Ziegelbauera

1. leden 2020 10:51

V benediktýnském klášteře v Polici nad Metují buduje Institut regionální paměti novou badatelnu. Nabídne mnoho vzácných knižních kusů, její otevření pro veřejnost se ale posouvá na konec zimy. To ale nebránilo reportérce Janě Házové, aby se tam v doprovodu zakladatele badatelny Petra Bergmana zašla už teď seznámit s několika vzácnými tisky. 

Čtěte také

Nová badatelna a knihovna v polickém klášteře teprve vzniká. Ještě knihy ani obrazy nejsou vystaveny. Ale my už se nyní můžeme podívat na nějaké vzácnosti, které tato sbírka skrývá.

„Zrovna v tomto přepravním kufru je několik nejstarších knih. Například historie břevnovského broumovského kláštera, kterou sepsal benediktýnský mnich Magnoald Ziegelbauer. Jedná se o knihu, která nebyla dodnes přeložena, protože je napsána tak archaickou latinou, kterou dnes už málokdo ovládá. A to je jeden z úkolů Institutu regionální paměti, tuto unikátní knihu přeložit do češtiny," vysvětluje Petr Bergman.

V této knize je tedy popsán vznik broumovského a polického kláštera?

„Ano, jedná se o dějiny těchto klášterů. Ovšem co je na té knize nejzajímavější, to jsou opisy listin, které jsou přílohou oné knihy. Část těchto listin už dnes neexistuje. Jde o opisy, které Ziegelbauer udělal v první polovině 18. století, kdy ještě měl k těmto listinám přístup. Ale dnes už jejich část vůbec není známa. Kniha pochází z roku 1740."

V benediktýnském klášteře v Polici nad Metují vzniká knihovna a badatelna regionální literatury

Kolik položek bude v badatelně k dispozici zájemcům o studium regionálních dějin?
„Celkově knihovna a depozitáře budou čítat přes 20 tisíc položek regionálního materiálu."

Čtěte také

Stojíme v místnosti, která bude nově sloužit jako galerie obrazů. Mezi těmi také najdeme nějaké vzácnosti?
„Rozhodně. Tady je vlastně každý kus velká vzácnost. Protože tohle jsou práce Sigismunda Boušky, což byl benediktýnský mnich, spisovatel a básník, který také celý život maloval. Věnoval se malbě a grafice. Můžeme vidět jeho autoportrét. A podobiznu Krista, která je jakousi jeho stylizací v posledním roce života Sigismunda Boušky."

„Vše jsou originály pocházející z počátku 20. století. Vznikaly kolem roků 1920 a 1930. Ona podobizna Krista potom pochází z roku 1941," dodává Petr Bergman.

Vzácné tisky a obrazy v klášterní badatelně v Polici nad Metují budou pro veřejnost zpřístupněny do konce zimy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související