Den s myslivci na Stříbrném rybníku v Hradci Králové provoní soutěž ve vaření zvěřinového guláše

6. říjen 2025

V sobotu 11. října čeká milovníky přírody v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové Den s myslivci, krásná akce pro všechny, kteří mají rádi les i dobré jídlo. Součástí totiž bude i letos soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Aneta Bůžková z organizace Městské lesy Hradec Králové, která Den s myslivci pořádá, přišla do rozhlasového studia, aby vás pozvala. V sobotu to tedy bude už tradiční akce, popáté letos?
Je to tak, už popáté. První ročník byl, řekněme, na zkoušku. Ale poslední dva ročníky už byly jak pro veřejnost, tak i pro nás organizátory, moc fajn. Takže já už se těším.

Aneta Bůžková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co to ten Den s myslivci vlastně je?
Je to akce, kdy chceme ukázat i laické veřejnosti, že myslivec tu není proto, aby něco kazil, ničil a zabíjel, ale proto, aby pečoval o kulturní krajinu. Lidé utvořili kulturní krajinu úplně jinak než příroda a teď je potřeba do ní zasahovat, aby nedocházelo ke škodám. Takže lesník a myslivec jsou tu prostě proto, aby pomáhali přírodě. Aby se nějakým způsobem vyvíjela a zároveň nám dávala to, co my chceme. K vidění tedy bude spousta ukázek jak z historie myslivosti, která je zajímavá, tak i moderní trendy.

Myslivec tu není proto, aby něco kazil, ničil a zabíjel, ale proto, aby pečoval o kulturní krajinu. Aby pomáhal přírodě.
Aneta Bůžková, Městské lesy Hradec Králové

Jaká moderní lesnická technika bude letos k vidění?
Udělali jsme takovou novinku, drobný návrat k historii. Protože Den s myslivci je nástupnická akce Dne lesní techniky. Ta se konala celé roky, než ji zastavil covid. My jsme potom rozhodli, že uděláme změnu. A teď se k technice vracíme, opět přidáváme část lesní techniky. Uvidíte například práci s koněm, uvidíte i naši úplně novou štípačku na dříví, máme nové stroje na úpravu cest a podobně.

Čtěte také

Ovšem bude se také vařit, což je už tradiční soutěž ve vaření kotlíkového guláše. Prý budou vařit i známé osobnosti, jako třeba Markéta Hrubešová.
Je to tak, zvěřina k myslivosti neodmyslitelně patří. Zvíře opravdu žije celý svůj život v krásné přírodě a pak teprve jde na náš stůl. A není to nic špatného, takže my chceme lidem ukázat, že zvěřina je dobré a kvalitní maso. Proto děláme ochutnávkovou soutěž gulášů. Máme diváckou soutěž, ale i odbornou porotu složenou i z kuchařů. Její členkou bude právě třeba i Markéta Hrubešová. Ona má svoji vlastní show a bude i ochutnávka jejích produktů. Bude tedy i vařit, předvede se, co umí dobrého. A pak se hned pustí do hodnocení našich gulášů.

Váš pan ředitel Milan Zerzán říká, že zvěřina je pokrmem králů.
Králové dříve jedli v podstatě hlavně maso. A to právě zvěřinu. Oni udělali lov, nalovili zvířata a pak jim je kuchaři naservírovali. Ale pozor, nesmí se to přehánět.

Máme i bohatý program pro děti. Budou lovečtí kynologové, máme sokolníka, budou i včelaři, představíme náš azyl pro zvířata.
Aneta Bůžková, Městské lesy Hradec Králové

Kolik gulášových týmů letos bude soutěžit?
Máme přihlášeno 20 týmů. Samozřejmě může se stát, že ještě na poslední chvíli někdo přiběhne a my ho do soutěže ještě pustíme, ale jinak máme plno. Kotlíkový guláš se bude vařit ze zvěřiny. Někdo zvolil divočáka, jiný tým daňka. Jak kdo. Je fajn, že lidé pak mohou ochutnat různé styly i různé maso.

Čtěte také

Takže v sobotu 11. října Den s myslivci na Stříbrném rybníku v Hradci Králové. Po jedenácté hodině dopoledne připravil také Český rozhlas Hradec Králové přímý přenos pořadu Vaříme s Habadějem, takže guláše ochutnáme. Ale po celý den máte připraven bohatý program. Našel jsem v něm například Czech Lumberjack show, co to je?
To je show, která měla už v loňském roce obrovský úspěch. Je to ukázka přeřezávání a přesekávání dřevěných polen na rychlost. Prostě velcí chlapi, velká sekera nebo pila a ukázka dřevorubeckého umění. Na poloostrově kromě toho bude pokračovat naše výstava fotografa Martina Veselého zaměřená na nevidomé. On nechal natisknout obrazy tak, že se jich můžete dotýkat, mají hloubku a jsou plastické. A také řezbáři budou vyřezávat dřevěné sochy, to také stojí za vidění.

Budou také včelaři?
Máme i zvířátka, máme i poměrně bohatý program pro děti. Půjdou stezku, budou plnit úkoly, dostanou razítka a získají odměnu. Budou lovečtí kynologové, máme sokolníka, který dokonce dvakrát udělá své představení. A budou i ti včelaři a spousta dalšího. Ukázky koní, kteří pracují v lese, představíme náš azyl pro zvířata, protože provozujeme také hradecký útulek pro psy a kočky. V současné době máme docela dost kočiček, které hledají nový domov. Takže chceme trošku propagovat i onen azyl.

Čtěte také

Vy se staráte o celý areál Stříbrného rybníka včetně kempu. Jak to letos bylo s koupáním a s celou turistickou sezónou? Povedla se?
Já myslím, že se povedla. Poslední dobou jezdí lidé hodně v karavanech, takže jim nevadí třeba počasí, které není možná úplně ideální. Ale my v lese jsme byli spokojeni, že nebyla obrovská vedra. Snažíme se nalákat i školní skupiny nebo teambuildingy, takže sezóna se povedla, nebyl to propadák. Koupání také bylo, i když je pravda, že problém s vodou jako každý rok nakonec nastal. Úspěch měly naše nové treehousy, domky v korunách stromů. Věřím, že si to lidé u nás užili a přijedou i příští rok.

Jaká je letos houbařská sezóna? Jak to vypadá v lesích kolem Hradce Králové? Rostou?
Rostou, ale není to tak, že byste zakopával o houby. Musíte trošku hledat. Samozřejmě ti, co mají svá místa a tráví houbařením hodně času, tak chodí s plnými košíky. Ale když jdu já na takové to běžné houbaření, tak na smaženici vždycky najdu. Je ale opravdu zapotřebí se trochu snažit.

Aneta Bůžková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A na závěr mě zajímají výlovy vašich rybníků, protože to je také už krásná tradice na podzim.
Výlovy už v podstatě začaly, ale ty pro veřejnost, které se konají vždy v sobotu, jsou pouze dva a je to rybník Datlík, který nás čeká už 25. října. A potom máme rybník Výskyt v listopadu. Obě akce jsou spojeny s prodejem ryb přímo na hrázi, můžete mít nějakou tu ochutnávku a zároveň si odnesete rybu, tu nejčerstvější, co může být, přímo z výlovu. A už se začneme připravovat na vánoční prodeje, které proběhnou jako každý rok 21., 22. a 23. prosince. Můžete si přijít koupit našeho regionálního kapra.

Přejeme Anetě Bůžkové z hradeckých městských lesů, ať se všechny akce vydaří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.