Myslivost není jen o chození s flintou do lesa. Je to prastará tradice péče o naši krásnou přírodu

11. říjen 2022

Pozveme vás na sobotní Den s myslivci, další krásnou akci, kterou pro milovníky přírody připravují Městské lesy Hradec Králové. Z této akce, která se koná v sobotu 15. října na hradeckém Stříbrném rybníce, budeme odpoledne vysílat i přímý přenos. Vše vám přiblíží ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Co všechno se v sobotu na Stříbrném rybníce v Hradci Králové chystá? To bude už druhý ročník akce, je to tak?
Ano, je to druhý ročník. V době před covidem jsme pořádali Den lesa, kde jsme seznamovali zájemce s technologiemi, které v lese pracují, a neměli jsme tenkrát také k dispozici areál kempu Stříbrný rybník. Když kemp získali do své správy, tak jsme si řekli, že začneme s trošku jinou tradicí. Myslivost zkrátka patří k lesu. A myslivec je mimo jiné od slova myslet, protože než vystřelí, tak by si to měl rozmyslet. Protože tu kulku už nevrátí. Tak vzniklo slovo myslivec, které bylo dříve než lesník.

Postupně se z myslivce stal lesník. Jsou to dvě povolání, která k sobě patří. Aby byla v lese zvěř a rostly tam i zdravé stromy.
Ing. Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové

Byl to pověřený člověk na majetku hraběte, který se staral o myslivost, o zábavu a dostal ke své práci následně i péči o les. Takže se z myslivce stal lesník. Jsou to dvě povolání, která k sobě patří. A pro zvěř, která v tom lese žije, je to životní prostor a patří tam. Ale zase když se zvěř přemnoží, tak lesu škodí. Tedy lesník, potažmo myslivec, by měl se starat o les, i o myslivost, aby bylo zaručeno oboje. Aby tady byla zvěř a rostly i zdravé stromy. Taková rovnováha. A to chceme lidem ukázat.

Protože mnoho lidí dnes vnímá myslivce pomalu jako nepřítele zvěře. Zvěřina byla dříve pokrmem králů. Bylo to VIP jídlo. A dnes to lidé neznají, bojí se toho, přitom jde o kvalitní maso, které se dá přirovnat k hovězímu. My bychom chtěli touto akcí podpořit tradice. Aby lidé viděli, že to není jen o bouchání flintou a plnění mrazáku masem. Je to krásná a hluboká tradice a řád.

Čtěte také

V sobotu bude prý také soutěž ve vaření zvěřinového kotlíkového guláše.
To je pravda. Většinou chlapi vaří lepší guláše, je to taková doména mužů, protože se přiměřeně nebojí tam dát cokoliv a potom to má svoji osobitou chuť. Ženy často vše odměřují přesně podle receptu. Takže každý guláš bude rozhodně jiný. Máme letos přihlášeno dokonce už 20 družstev, které chtějí s námi soutěžit. Ale změna bude v tom, že loni vše hodnotila porota, letos bude guláše hodnotit veřejnost. Veřejnost dostane ke svému guláši hlasovací suk. A všichni kuchaři se musí hodně snažit, aby získali co nejvíc suků. Bude vybráno pět gulášů do finále, kde už je bude potom zase hodnotit porota.

Kdo tedy přijde, bude ochutnávat guláš a hodnotit.
A to jsme jen u gulášů. Ale jsou připraveny i zvěřinové speciality. Budou zde Pivovarské domy, které pro nás zajišťují občerstvení, bude zde plno druhů teplých pokrmů ze zvěřiny. Dále tam bude Kolowratské rybářství, které s námi spolupracuje, kde budou mít zase různé druhy pochutin z ryb.

Den s myslivci v Hradci Králové

Na co dalšího se mohou lidé v sobotu těšit?
Budou tam jak novinky, tak i stabilní atrakce. Lesní hry pro děti, aby se zabavily, budou absolvovat různé soutěže a na konci dostanou cenu. Aby se také něco naučily. Bude třeba poznávačka listů ze stromů a další věci. Stabilní už je laserová broková střelnice, ta má veliký úspěch, pak ukázky sokolnictví, kynologie, ukázka outdoorového oblečení. Budou se ukazovat například telemetrické obojky, které se dávají zvěři třeba na Šumavě, aby se zmapoval její pohyb. Budou tam ukázky moderních technologií na sledování pohybu zvěře. Chceme to spojit i s ochranou narozených mláďat, které dokáží dnes drony vyhledávat při senosečích na základě tepelné stopy. A zavedli jsme také zajímavé přednášky. Je tam hala, nově jsme ji opravili, a nebude to jen o myslivosti, ale také třeba o dřevě a vodě. Každou půlhodinu tam poběží nějaké zajímavé téma. Bude to pro nás takový závěr sezóny. Chceme mít na úvod sezóny vždy v kempu Stříbrný rybník Čarodějnice a závěr sezóny Den s myslivci.

Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové, vás všechny zve na sobotní Den s myslivci v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související