Dagmar Ruščáková: O štěstí a mentálních mapách

27. prosinec 2020

Jdu studeným zimním lesem, těším se z jeho krásy, čerstvého vzduchu a psů radostně šmejdících kolem cesty. V lese moje duše vždycky pookřeje, někdy mám pocit, že z něj čerpám sílu a útěchu - pokud ji právě potřebuju.

Čtěte také

Moje myšlenky svobodně poletují a já začnu přemýšlet o štěstí. Je skutečně jen muška zlatá, nebo si můžeme šťastný život nějakým způsobem… zařídit? Ono asi záleží na tom, co si pod pojmem šťastný život představujeme. Pokud by šlo o stálou extázi, pak to možné není - tedy bez drog. A ty ke štěstí věru nevedou!

Kdyby však šlo o spokojenost a optimismus, patrně by se to zařídit dalo, pokud bychom dokázali správným způsobem myslet. Náš mozek si totiž jede do jisté míry po svém - vše, co se s námi a kolem nás děje si zpracovává do mentálních map. Velmi podrobných, s každou zkušeností buduje nová spojení. Je tam všechno - ty hezčí i ošklivější kousky našich životů.

O štěstí a mentálních mapách

Naše myšlenky a vzpomínky potom posilují ta spojení, ke kterým se vracíme. Pokud se zaobíráme hlavně tím špatným, co se nám stalo, pokud věčně vězíme jednou nohou v minulých křivdách, je to, jako bychom si tyto části svých mentálních map vybarvovali zvýrazňovačem - nemůžeme je přehlédnout.

Čtěte také

Nu a pak je třeba počítat s tím, že náš mozek věnuje záporným emocím víc pozornosti než těm kladným - už proto, že strach nebo hněv byly pro přežití důležitější než radost a pohoda.

Takže už tušíte, kam směřuju - budete-li se v duchu pořád zaobírat těmi ošklivými kousky svých životů, budete se cítit bídně. Pokud se budete snažit nevracet se k nepříjemným událostem, které už stejně nemůžete změnit, zato aktivně myslet na to hezké, co vás potkalo, těšit se z drobností a v duchu děkovat za dary, kterých se vám dostává, bude váš život najednou mnohem jasnější, v horším případě aspoň podstatně snesitelnější.

A to už za trochu snahy stojí, ne?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.