Dagmar Ruščáková: Vánoce v nás

20. prosinec 2020

Představte si rodinu o Vánocích. Už je po večeři, na stole se blyští skleničky, voní načančané cukroví. Světýlka na stromečku svítí, děti toužebně poskakují a nemohou se dočkat dárků. Dospělí se usmívají… už to bude! Celou scénu podbarvuje zvuk koled. 

Dokonalý Štědrý večer… až na to, že do 24. prosince pořád ještě několik dní zbývá. Nebo už dávno byl.

Čtěte také

Je to tak. Každoročně je tu spousta rodin, které se prostě na Štědrý večer nemohou sejít. Obvykle za to může práce dospělých v nepřetržitých provozech, ale důvodů může být víc. Pokud se do této situace dostanete, brzy pochopíte, že podstatou Vánoc rozhodně není to „správné" datum. Svým způsobem to nejsou ani ty dárky, natož povinné menu.

Letos bude takových nouzových situací ještě mnohem víc než obvykle. Opatření proti koronaviru komplikují cestování, občas ho úplně znemožní. Rodiny se nesejdou, návštěvy v domovech sociální péče se podaří jen s negativním testem a za kontrolovaných podmínek. Přibude tak mnoho lidí, kteří budou na Vánoce sami, protože tyto situace posunutí termínu nevyřeší. Ach ano, technologie pomohou - díky za ně! Ale ne se vším.

Vánoce

Asi to nejpodstatnější je nepodlehnout sebelítosti a neškarohledět. A víte co? Pokud už nemůžete oslavit Vánoce tradičně, zkuste nové cesty! Konec konců, tradiční by u nás měly být bílé, zasněžené Vánoce… a kolik jich takových mimo hory bylo za posledních, řekněme, padesát let?

Čtěte také

Řekla bych, že hlavní myšlenka jak Vánoc, tak slunovratu je společná radost - z narození božího dítěte a konce nejtemnější části roku. A pak naděje, kterou to symbolizuje.

Potřebujete akorát sílu, abyste se dočkali lepších a řekněme… normálnějších časů. Jestli tu sílu načerpáte ze starých filmů v televizi, oblíbené knížky, dlouhé voňavé koupele, projížďkou na kole nebo hamburgerem a kolou místo slavnostní večeře, je jen na vás.

Tradice jsou fajn, ale jsou vlastně jen doporučení, nejsou povinné. Pokud to vezmete jako experiment, můžete se nakonec dobře bavit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.