Cuketa je v naší kuchyni stále víc oblíbená. Zkuste si ji zapéct s mletým masem
Cuketa si v českých kuchyních už dávno své místo našla a mnoho z nás ji s úspěchem pěstuje na zahrádkách. Zkuste využít její neutrální chuť a kombinujte ji s tím, co máte rádi.
Rostou jako z vody a dají se připravit na tisíc způsobů. Cukety patří k našim nejoblíbenějším letním plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné.
Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu.
Také máte tak rádi cuketu? Její využití je opravdu široké: skvěle se hodí k přípravě různých placiček, polévek, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí i do sladkého.
Vy si můžete s námi vyzkoušet recept na výborné mleté maso s cuketou.
Suroviny:
1/2 kg mletého míchaného masa , 1 kg cuket, 3 cibule, 3 stroužky česneku,
400 g konzervovaných krájených rajčat, sůl, pepř, hrst čerstvé bazalky, olivový olej, 15 dkg sýru Gouda nebo Krolewsky
Postup:
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme maso a zprudka orestujeme.
Až maso změní barvu přidáme sůl, pepř, bazalku a konzervu rajčat.
Cukety nakrájíme na kolečka nebo podélně asi sílu 1 cm.
Zapékací pekáček vymázneme a vrstvíme cukety, maso, cukety, maso, cukety a nakonec pokryjeme sýrem.
Celé vložíme do trouby kde by mělo být 180°C a po půl hodině máme hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.