Člověk a robot - téma letošní celoevropské Noci vědců. Připojuje se k ní online i úpická hvězdárna

27. listopad 2020 09:36

Na dnešek připadá tradiční Noc vědců. Každoročně se k ní připojuje také Hvězdárna v Úpici na Trutnovsku. Letošní ročník celoevropské akce bude kvůli koronaviru jiný než v předchozích letech, přesto zájemci o diskuze a nová poznání nepřijdou. 

„Pojďte dál. Půjdeme se podívat k robotizovanému slunečnímu dalekohledu. Uděláme výjimku, protože k němu se normálně nechodí. Právě proto, že je robotizovaný," usmívá se ředitel úpické hvězdárny Marcel Bělík.

Čtěte také

Směřujeme k malému dřevěnému domečku.
„Už jsem našel klíč. Je vidět, že sem opravdu moc nechodíme, protože onen dalekohled je velice chytrý. Ne, že by dělal všechno sám, my mu musíme právě říct, co má přesně dělat, ale nemusíme k němu přímo chodit."

„Musíme sehnout hlavu, jsou tu nízká dvířka i strop. Kdybychom udělali vyšší strop, tak bychom museli zase celý dalekohled dávat výš, potom by se to chvělo. Ale opravdu se sem nechodí, takže i nízký strop má svůj důvod."

Stojíme u plně robotizovaného dalekohledu

„Je to dohromady pět tubusů, pět dalekohledů, které mohou pozorovat Slunce ve čtyřech spektrálních oborech," vysvětluje Marcel Bělík.

Čtěte také

Letošní Noc vědců je specifická v tom, že se bude odehrávat online, bude živě přenášená po internetu. Normálně je při této akci vždy hvězdárna plná návštěvníků. Letos to tedy bude premiéra.

„Ano, je to tak. My sami přesně nevíme, jak se s tím popasujeme. Protože jsme nikdy nedělali takový online přenos v tak velkém množství. Samozřejmě už jsme dělali ukázky při zatmění Slunce nebo Měsíce. Ale tohle je mohutná akce, která se trošku vymyká našim zkušenostem."

Noc vědců je celoevropskou záležitostí

„Představte si takzvaného normálního člověka, jak on si představuje vědce. Jako nějakého rozcuchaného šílence, který kouká do nějakých přístrojů, mikroskopů, dalekohledů, zapisuje si nesmyslná čísla. A nedá se s ním vydržet, takovým příkladem byl Albert Einstein, který byl ke konci svého života takový rozevlátý."

„Ale ono je to jinak. Vědci jsou úplně normální lidé, kteří chodí ze zaměstnání domů za manželkou a dětmi, zajdou si i na pivo, umí hrát tenis a podobně. Ale většinou jsou pro svoji práci velmi nadšeni. A akce Noc vědců slouží právě k tomu, aby lidé poznali, že se s vědci dá úplně normálně mluvit," dodává Marcel Bělík.

Přestože jde o Noc vědců, celý program začíná online už v 17:00 a potrvá až do 22:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související