Poslové z hvězd, tedy meteory, jsou v hledáčku nových kamer na střeše úpické hvězdárny

19. červenec 2019 10:22

Hvězdárna v Úpici nově monitoruje meteory. Pořídila si na ně speciální kamery. Astronomové tak zjistí, odkud meteor přiletěl nebo jakou měl rychlost. Hvězdárna se díky tomu zapojí do celoevropské sítě. Zatím jsou kamery ve zkušebním provozu. Téma pro reportérku Janu Házovou.

Hvězdárna v Úpici už skoro 60 let nakukuje vesmíru pod pokličku. A sleduje i zemětřesení a počasí

Úplné zatmění Slunce 2018

Nedávno, 1. dubna, to bylo přesně 70 let, co byla v odborných časopisech zveřejněna teorie velkého třesku, tedy jakýsi bod nula, nebo chcete-li počátek našeho vesmíru. Proto jsme si do studia pozvali ředitele úpické hvězdárny Marcela Bělíka, aby nám tuto teorii vysvětlil a připomněl.

Počítače jsou dole v budově, ale kamery na střeše. Kam tedy vyrazíme? Půjdeme se podívat nahoru! Kamery jsou novinkou letošního léta na hvězdárně v Úpici.

„Přesně tak. Na střeše jsme nainstalovali dvojici CCD televizních kamer, které budou sledovat meteory. Jedná se o naprosto standartní průmyslové kamery, výjimečné jsou ovšem v tom, že jsou naprosto standardizované. Kamery budou zapojeny do středoevropské sítě, která zkratku CEMENT," vysvětluje astronom Martin Lehký.

A hned doplňuje: „Jedná se o projekt, který běží v České a Slovenské republice. Je tady několik desítek stanovišť. A navíc je ještě zapojena do sítě EDMOND, která sdružuje nadnárodní sítě. Takže celá Evropa, od Velké Británie až po Itálii je pokrytá kamerami."

Hvězdárna v Úpici nově monitoruje meteory. Pořídila si na ně speciální kamery

Každá z obou kamer je namířena do určitého bodu. To se nějakým způsobem mění?
„Vyfotografovat meteor je hezká věc, ale nic nám to neřekne. Potřebujeme ho zachytit alespoň ze dvou stanic, aby bylo možno vypočítat jeho skutečnou dráhu. A tím pádem zjistit, jak se pohyboval ve sluneční soustavě, abychom věděli, odkud přiletěl a jakou rychlostí."

„Kamery tedy musí být vždy dvě. A tady jsou nastaveny tak, že kamera, která míří východním směrem bude spárována s kamerou ve Valašském Meziříčí. A západní kamera míří na Karlovy Vary."

Seismograf v Úpici zaznamenal pauzu v blízkých továrnách i zemětřesení z druhé strany planety

Záznam zemětřesení na ostrově Celebes, 28.9.2018

Zaměříme se na hvězdy a to hlavně na ty na obloze. Ale možná i na ty pozemské, tedy na známé astronomy, kteří chodili po naší planetě a konkrétně třeba úpickou hvězdárnu hodně ovlivnili. Naším dnešním hostem je ředitel hvězdárny v Úpici Mgr. Marcel Bělík. 

Momentálně jsou přístroje ve zkušebním režimu. Už něco dokázaly zachytit a zdokumentovat?

„Ladíme softwarové záležitosti, ale kamery samozřejmě běží a jsou v provozu. Za jasné noci předminulou noc jsme i zachytili první dva meteory. Hlavním cílem je udělat nějakou statistiku, kolik vesmírných částeček se střetává se Zemí a hlavně odkud přilétají. Protože jsou jednak meteory náhodné, ale existují i takzvané roje. Těch známe hodně, ale dají se objevovat další a další. Proto je třeba co nejhustěji pokrýt oblohu přístroji, abychom ji sledovali prakticky neustále," dodává Martin Lehký.

Kamery budou v Úpici fungovat ještě několik dnů ve zkušebním provozu. Potom budou zapojeny do celoevropské sítě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související