Zemětřesení třeba i na druhé straně světa zaznamená seismická stanice v Úpici na Trutnovsku

12. únor 2018 13:10

Začátek letošního roku byl celosvětově bohatý na zemětřesení. Země se otřásla například na Aljašce, Taiwanu nebo na Blízkém východě. A všechny tyto události zaznamenala také seismická stanice v Úpici na Trutnovsku. Reportérka Jana Házová zastihla nad aktuálními grafy seismologa Jana Klimeše.

„Tenhle rok začal opravdu velice pěkně, protože je tam celá řada silných zemětřesení různě po světě. Ať už to je ono slavné zemětřesení v Íráku, nebo kousek dál v Íránu. Zhruba před týdenm byly otřesy v Hindúkuši. Tedy je to opravdu bohaté. Třáslo se to i tady poblíž nás. Třeba v Rakousku v poměrně nedávné době."

Podívejme se do grafů a měření, které na stanici v Úpici mají.

„Tady máme záznam z Japonska, z ostrova Hokkaidó. Když se podíváme, je to z 24. ledna, kolem 11. hodiny začal ten otřes. Síla byla 6,2, to už víme po vyhodnocení záznamů z několika stanic. Pak tady máme záznam z 25. ledna a to je právě onen Hindúkuš. Také to byla síla kolem 6 stupně," ukazuje Jan Klimeš.

A doplňuje: „Z té velké vzdálenosti se povětšinou jedná opravdu o velké otřesy. Nezáleží jen na tom, jak je to od nás daleko a jak je to silné. Ale také na tom, jak se ten signál, lidově řečeno, zrovna trefí na to naše čidlo."

zemětřesení

Čím si Jan Klimeš vysvětluje takový velký počet otřesů v současné době ve světě?

„To se dá těžko odhadovat. Prostě ta příroda se takto rozhodla. Samozřejmě jsou na to různé teorie. Dá se třeba hovořit o tom, že jsou určité fáze, nebo periody, v dějinách lidstva, kdy ta silnější zemětřesení jsou častější po celé zeměkouli. Potom je to v nějaké oblasti utlumené a následně to zase vzroste. Ale aby někdo řekl přesně, je to tímto způsobeno, to se prostě říct nedá. Víme o tom hrozně málo. Je tady toho momentálně hodně a teprve budoucnost ukáže, co to vlastně způsobuje," dodává seismolog Jan Klimeš.

Zemětřesení v Rakousku naměřené v Úpici
Spustit audio

Související