Člověk a obecně vzdělání je hlavně o sociálním kontaktu, říká rektor hradecké univerzity Kamil Kuča

23. listopad 2021

S rektorem Univerzity Hradec Králové Kamilem Kučou si povídáme nejen o dlouhém období uzavřených škol kvůli covidu, ale především o tom, že už se zase studenti konečně vrátili v novém akademickém roce do budov a kolejí hradecké univerzity. Jak to bude dál, když se teď pandemie opět dostala do vysokých čísel?

Kamil Kuča ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D.

je český vědec a vysokoškolský pedagog se zaměřením na chemii a toxikologii, od července 2016 rektor Univerzity Hradec Králové. Doktorát v oboru toxikologie absolvoval na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. V oboru toxikologie byl pak jmenován v roce 2009 i docentem a o tři roky později též profesorem.

V jakém režimu teď vůbec funguje univerzita?
Jedeme stále, jakoby se nechumelilo, jako ve standardním režimu. Ovšem zítra budeme mít krizovou radu, kde budeme diskutovat, zda nějak více nezostřit naše současné směrnice. Například jednou z variant by mohlo být rušení velkých akcí a podobně. Zatím ovšem i tento týden nic nerušíme. Dbáme ale na příkazy Ministerstva zdravotnictví, takže musíme všude nosit respirátory.

Zavedli jsme univerzitní kávu a teď máme i pivo Mech. Před Vánocemi chceme představit další novinku, ale to ještě nemohu prozradit.
Prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., rektor Univerzity Hradec Králové

Jak jste zahájili letošní zimní semestr? Protože studenti se hodně dlouho neviděli.
Je tomu tak a nejen studenti, i pedagogové, protože všichni byli většinou jen online. O prázdninách si užili dovolených, takže semestr začal až koncem září. Se studenty jsme si domluvili, že uděláme studentskou sešlost tak, aby se právě všichni mohli zase sejít a zjistit, co a jak. Loňští prvňáci na tom byli absolutně nejhůř, ti přišli do školy a hned odešli do online výuky, takže naši školu skoro vůbec nepoznali. Ale to neplatí jen u vysokých škol, ale také pro střední a základní školy.

Čtěte také

Zmínil jste sešlost. To je nápad, se kterým přišli sami studenti?
Ano, přišli s tím zástupci akademického senátu naší univerzity s tím, že to s námi předdiskutovali ještě před prázdninami. Naštěstí vše vyšlo a během této akce se několik set studentů scházelo, zjišťovali, co a jak se děje na univerzitě. A jako takový bonbonek nakonec bylo představeno naše nové univerzitní pivo, univerzitní Mech.

Takže vy máte svoje vlastní univerzitní pivo?
Máme svoje pivo. Když jsem nastoupil do funkce rektora, tak jsem zjistil, že spoustu rektorů má například univerzitní vína. My jsme zavedli v mém minulém funkčním období univerzitní kávu a nyní jsme zavedli i univerzitní pivo s tím, že teď chceme zavést ještě něco dalšího nového. Ale to až těsně před Vánocemi, to ještě nemohu prozradit.

Čtěte také

Jak Mech chutná?
Mně tento typ piv velice chutná. Tedy ač nejsem extra pivař, jedno pivo si rád dám a Mech mi moc chutnal.

Pojďme se podívat do budoucnosti. Co čeká v nejbližší době Univerzitu Hradec Králové?
Jak jsem říkal, zítra bude zasedat krizový štáb naší univerzity, kde budeme diskutovat nějaké další opatření. Samozřejmě všichni sledujeme média, s čím přijde vláda, bohužel teď jedna vláda končí a druhá ještě nenastupuje, takže je to takové všechno na vodě. Nicméně musíme to samozřejmě respektovat. Budeme čekat, s čím přijdou, a podle toho se bude odvíjet naše budoucnost. Já nebudu rozhodně pro to, abychom zaváděli hybridní výuku. Vím, že na školách, kde ji zavedli, je velký problém.

Kamil Kuča ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říkáte hybridní výuku, co to přesně znamená?
Hybridní výuka, to je forma výuky, kdy se něco učí online a něco prezenčně. Problémem tohoto typu výuky ale je, že když máte velké skupiny, které většinou jdou do online formy výuky, aby se studenti nescházeli v jedné místnosti, tak ti studenti většinou stejně čekají někde na chodbách nebo v bufetech, než jsou zase povolené semináře pro malý počet studentů. Tedy v tom současném stavu chceme dojít co nejdál, semestr už za chvilku končí, a potom, když bude zkouškové období, tak to už je něco jiného.

Čtěte také

Dlouhá online výuka na vysokých školách se nějak podepsala na výsledcích studentů?
Pravidelně děláme dotazníky a teď byly ještě speciální dotazníky s ohledem na covidovou dobu. A vidíme, že se to podepsalo. Člověk a obecně výuka je o sociálním kontaktu, který v té době nebyl. Na druhou stranu se to ale podepsalo i pozitivně, protože všechny vysoké školy věděly, že jednou budou muset přejít do moderní online výuky, ať částečné, nebo třeba jen v některých předmětech, a covidová doba to vše uspíšila.

Vaši studenti se také hodně zapojili do pomoci při pandemii. Například při výrobě ochranných štítů na obličej. Jste hrdý na své studenty?
Jsem velice hrdý na své studenty, protože to byly stovky studentů, kteří se zapojovali za naši univerzitu. Měli jsme spoustu dobrovolníků, kteří pomáhali. A za to jsem v minulém roce našim studentům udělil medaili rektora univerzity.

Čtěte také

Tenkrát mohl ji bohužel mohl předat jen zástupcům studentské části akademického senátu, ale v letošním roce, když jsem uděloval další ocenění, tak jsem mohl oficiálně před audiencí poděkovat našim studentům za pomoc a oficiálně zlegalizovat medaili před veřejností.

Ještě jednu medaili jste teď také udělil.
Ano, tu druhou medaili jsem udělil za tento rok a opět je to spojené s naší covidovou dobou. Tuto medaili jsem udělil všem zaměstnancům Fakultní nemocnice v Hradci Králové, protože si velice vážíme toho, jak skvěle bojují v rámci pandemie v první linii a nasazují životy, abychom se my ostatní měli dobře.

Celý rozhovor s rektorem Univerzity Hradec Králové Kamilem Kučou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.