„Vlak je rozjetý, ale mám další věci, které chci dotáhnout do konce,“ říká rektor UHK Kamil Kuča

18. únor 2020

Akademický senát Univerzity Hradec Králové zvolil na svém zasedání kandidáta na funkci rektora, kterým se stal opět současný rektor a světově uznávaný toxikolog Kamil Kuča. Ten bude stát v čele hradecké univerzity další čtyři roky. Jaké má plány na toto období, i o tom si teď budeme povídat. 

Jak to vnímáte, že vás senátoři znovu zvolili do čela Univerzity Hradec Králové?
Určitě jsem velmi rád. Jsem rád, že z 24 senátorů 22 bylo pro to, abych dále pokračoval. A abych zkoušel uskutečňovat své vize a měnil hradeckou univerzitu na uznávanou světovou univerzitu.

Je to pro vás závazek?
Je to rozhodně velký závazek.

Přemýšlel jste dopředu nad tím, jestli vůbec do toho jít, protože máte za sebou čtyři roky intenzivní práce.
Rozhodně jsem přemýšlel, přemýšlím i teď po zvolení, jestli to bylo dobře. Po prvních dvou letech, kdybyste se mě ptal na tomto místě, tak bych řekl, rozhodně do toho nepůjdu. Ale zlomilo se to v polovině minulého roku, kdy za mnou přicházeli lidé, že univerzitu vidí, že univerzitě rostou výsledky, získala mnoho grantů. A když vidíte za sebou kus odvedené práce a docela dost úspěchů, tak potom změníte názor. A samozřejmě jsem si také říkal, když je už ten vlak rozjetý, první funkční období nemusí stačit, mám ještě další věci, které bych rád dotáhl. Tak to byl důvod, proč kandidovat podruhé.

Rád bych se teď víc postaral o zaměstnance. Chci rozvíjet benefitní programy a navýšit mzdové tarify na naší univerzitě.
prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., rektor Univerzity Hradec Králové

Prý jste si na začátku připadal na univerzitě spíš jako hlídací obranný pes.
Když jsem šel z pozice prorektora do funkce rektora poprvé, tak i když jste prorektor, univerzitu znáte ze své pozice, ze své gesce. Já jsem byl tenkrát prorektor pro zahraniční vztahy a vědu. Ale když se stanete rektorem, tak ji poznáte komplexně ze všech stran a jste za ni zodpovědný. A spoustu věcí nevidíte. Potom do toho vstoupil nový zákon o vysokých školách, nová Národní akreditační agentura a museli jsme obhájit naše pozice. Museli jsme získat spoustu akreditací a opravdu místo onoho rozvoje, ten byl potlačen, jsem se snažil spíš o obranu univerzity.

Čtěte také

Jaké místo má podle vás po těch čtyřech letech Univerzita Hradec Králové obecně mezi vysokými školami u nás?
To je dobrá otázka. Ono ale závisí, jak a co chcete měřit. Existují různé světové rankingy, české rankingy, vědecké rankingy, evaluace výuk. Určitě můžu s klidným svědomím říct, že patříme někam do středu, v rámci ČR výsledky opravdu krásně rostou. Jen bych byl rád, aby ten trend pokračoval. Abychom se v žebříčku usídlili a byli tam dlouhodobě.

Jaké byly ty čtyři roky pro vás osobně?
Spousta stresu, spousta práce, zanedbávání rodiny, spousta cest, spousta jednání. Ale zatím jsem dané zvládl a už jen to, že jsem dnes tady a můžeme dělat tento rozhovor, ukazuje na to, že jsem nepodlehl. Přežil jsem. (smích)

Kolik hodin denně pracujete? Protože vy jste také uznávaný vědec a toxikolog. Zbývá vám vůbec na vědu čas?
Musí zbýt čas. Protože já mám, díky tomu, že jsem v České konferenci rektorů, spoustu kamarádů rektorů a většinou mají tito pánové jako další budoucí krok politiku. Já ale tímto směrem rozhodně nesměřuji. A s ohledem na to, že nechci do politiky, tak jediná cesta, kam jít po rektorování, je opět dělat vědu. Tedy pokud bych přestal dělat vědu, už bych se k ní nemohl vrátit. Takže svůj čas, i osobní, dělím mezi rektorování a psaní článků. Teď třeba o víkendu jsem dodělával resty a musel jsem dělat uzávěrky k projektům a psaní článků.

Univerzita Hradec Králové
byla založena roku 1959. Nabízí studium více než 100 oborů na čtyřech fakultách - Fakultě informatiky a managementu, Filozofické fakultě, Pedagogické fakultě a Přírodovědecké fakultě. Studium probíhá v bakalářském, magisterském a doktorském stupni, v prezenční i kombinované (dálkové) formě.

Pane profesore, teď mne zajímají vaše plány a priority na další čtyři roky. Kam by se měla Univerzita Hradec Králové dál ubírat, jakým směrem?
Kdybych tu byl před rokem, tak bych skloňoval slovo excelence. Teď to nebude o excelenci. Troufám si říct, že tam už směřujeme. Teď bych si přál více se postarat o zaměstnance a o internacionalizaci. O zaměstnance proto, protože v prvním funkčním období jsem se zaměřil na hmatatelné výsledky, na základě kterých dostáváme na univerzitu peníze. To je věda, zahraniční studenti a podobně. Ale nedalo se dělat vše a svým způsobem jsme tímto přístupem naložili zaměstnancům spoustu práce. A teď se rozhodně chci postarat o ně, rozvíjet benefitní programy a zkusit kontaktovat místní firmy, domluvit se s nimi na užší spolupráci a benefitech pro naše zaměstnance. Také se budu snažit navýšit mzdové tarify na naší univerzitě.

prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., rektor Univerzity Hradec Králové

Bude i nějaké nové zázemí? Univerzita se neustále rozšiřuje, teď máte novou budovu přírodovědecké fakulty.
Musím podotknout, že toto zařídil ještě můj předchůdce pan prof. Hynek, proto jsem ho i označil po minulých volbách jako Hynka stavitele. Nicméně teď nás čeká vnitřní rekonstrukce budov A a C, jedná se o dvě fakulty, Filozofickou a Pedagogickou. Abychom dané prostory opravili a následně se do nich nastěhovali. Tím bychom mohli konečně opustit pronajímané prostory, které máme na hejtmanství.

Budovy jsou to historické, letité, už něco pamatují.
Ano, celé vnitřky se budou opravovat. A nebude to zrovna levná záležitost. Celé to představuje investici více než 400 milionů korun.

Co se týká samotného studia na hradecké univerzitě, také tam plánujete nějaké novinky pro studenty?
Určitě bychom chtěli začít evaluovat výuku, protože každá fakulta evaluuje nějak svoji výuku. Není to jednotné a chtěli bychom do oné evaluace výuky mnohem a mnohem více vtáhnout studenty, aby oni dokázali evaluovat. Aby si oni řekli, co jim tam chybí nebo obráceně, čeho je tam zbytečně moc. Aby to bylo kastomizované, aby to bylo dělané přímo na ně a pro ně.

Čtěte také

A co zahraniční stáže? Protože vy jste mluvil o internacionalizaci a spolupráci se zahraničními univerzitami.
To rozhodně ano. Když jsem viděl čísla, která jsem i prezentoval při své volbě, tak v absolutních hodnotách jsme při výjezdu studentů do zahraničí asi 11. univerzita v ČR a asi 10. u příjezdů zahraničních studentů k nám. Ale kdyby se to převedlo do relativních čísel, protože jsme malou univerzitou, tak bychom se dostali asi do top 3 v obou segmentech. Což je úplně skvělá zpráva. De facto máme 6 400 studentů, to jsou nejnovější čísla z minulého týdne. A na naši univerzitu přijede dalších 500 žáků ze zahraničí během jednoho roku, což není nezanedbatelné číslo. A podobně je to i naopak, asi 400 studentů ročně z naší univerzity vyjíždí do světa, což je také skvělé.

Studenti Univerzity Hradec mohou vyrážet na zahraniční cesty. Máme podepsané smlouvy s asi 300 univerzitami světa.
prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., rektor Univerzity Hradec Králové

Studenty Univerzity Hradec Králové často máme v našem vysílání a povídáme si s nimi o zahraničních cestách. Takže velká pochvala pro vás.
Děkuji moc, možnosti tady jsou. Máme podepsané smlouvy s asi 300 univerzitami světa. Jeden velký problém je, že většinou od nás čekají reciprocitu. Naposledy nám třeba Číňané poslali na letní školu 30 studentů a ptali se, kdy pošleme my našich 30 k nim. Když jsem jim řekl, že máme 300 partnerských vysokých škol a že jim můžeme během roku poslat jednoho, maximálně dva studenty, protože nemohou zase všichni studenti vycestovat, tak se divili, že jsme tak úspěšní.

Naším hostem byl dnes znovuzvolený rektor Univerzity Hradec Králové prof. Kamil Kuča. Moc děkuji za návštěvu, ať se dále nejen univerzitě, ale samozřejmě také vám osobně, pane profesore, daří. Děkujeme.
Také děkuji a přeji hezký den. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související