Opravy budov za téměř půl miliardy korun plánuje během tří let Univerzita Hradec Králové

13. červen 2019 09:28

Univerzita Hradec Králové připravuje opravy za téměř půl miliardy korun. Většinu prostředků bude mít ze státního rozpočtu. Už letos v létě chce škola za 2,5 milionu korun obnovit v kampusu Na Soutoku odpočinkové zóny pro studenty. Obnovy by se v příštích letech měly dočkat Palachovy koleje, ale také interiéry budov Filozofické a Pedagogické fakulty. 

Život budoucích generací připravují univerzity. Chci, aby se hradecká mohla počítat mezi nejlepší

prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., rektor Univerzity Hradec Králové

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D., přední český toxikolog a rektor Univerzity Hradec Králové. Akademický senát univerzity jej do této funkce zvolil v únoru 2016. Při svém nástupu Kamil Kuča zmínil, že by chtěl přispět k tomu, aby se škola mohla počítat mezi ty nejlepší v zemi. 

„Stavební práce, které zahájíme nyní o prázdninách, tak je částečná rekonstrukce interiérů na Palachových kolejích," říká kvestor Univerzity Hradec Králové Aleš Klicnar.

„Z vlastních prostředků budeme obnovovat nábytkové vybavení v jednom z vchodů."

Hlavní část oprav za zhruba 20 milionů korun by pak měla začít příští rok v srpnu.
„Tyto akce se budou týkat rekonstrukce střech, vnitřních prostor a jejich adaptace na volnočasové aktivity. Budou tam tělocvičny a různé klubovny."

Výrazně větší investici ve výši zhruba 450 milionů korun pak Univerzita podle Aleše Klicnara plánuje do budov Filozofické a Pedagogické fakulty na náměstí Svobody.
„Půjde o kompletní rekonstrukci interiérového vybavení. Je to projekt navazující již na hotové práce, které jsme provedli v rámci rekonstrukce exteriérů."

Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové

Zahájení prací na Filozofické fakultě je v plánu v září roku 2020.
„V případě Pedagogické fakulty předpokládáme, že budou tyto práce zahájeny o rok později. Do té doby budeme připravovat veškeré podklady, projektové dokumentace, žádosti pro ministerstvo školství a současně ještě budou probíhat veřejné zakázky pro výběr zhotovitele těchto rekonstrukcí."

Univerzitu Hradec Králové navštěvuje zhruba 6 000 studentů

Věda musí na vývoj reagovat prací mezioborových týmů, shodují se osobnosti hradecké univerzity

doc. Ing. Mgr. Petra Marešová, Ph.D. a Mgr. Petr Matějíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Dnes vám představíme dvě výjimečné osobnosti oceněné rektorem Univerzity Hradec Králové - doc. Petru Marešovou z Fakulty informatiky a managementu a Mgr. Petra Matějíčka z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Studenti si podle mluvčího Univerzity Hradec Králové Jakuba Nováka zaslouží moderní prostředí pro výuku i odpočinek.
„I když jsme s ostatními vysokými školami partneři, tak zvláštním způsobem jsou to i naši konkurenti. Všichni soutěžíme o zájem uchazečů, tedy budoucích studentů. Rekonstrukce kolejí nebo modernizaci stávajících objektů a také budování relaxačních a společenských nebo sportovních prostor, tak vnímáme jako jedno z lákadel, jak uchazeče zaujmout."

Po dokončení všech úprav se tak hradecká Univerzita opět přiblíží standardu moderních vysokých škol.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související