Cestování za tradicí, řemeslem a dědictvím. Doma máme mnoho světových unikátů aneb betlémy v Betlémě

Máme u nás sice bezpočet betlémů, máme světové unikáty, můžeme se i tak trochu považovat za velmoc betlémů, nicméně asi nejsilnější tradicí betlémů se pyšní v Itálii. Podle všeho právě odtud se také betlémy rozšířily do světa. A tak končíme letošní pondělní pořady "Na cestách s Petrem Voldánem" právě putováním s betlémy.

Máme za sebou poslední adventní neděli a s mikrofonem vás zavedeme za betlémy z Betléma. Tedy rok tak končíme stylově - v Betlémě v Hlinsku.

Na cestach s betlémy

Soubor roubenek drobných řemeslníků, který je jediným muzeem v přírodě v Pardubickém kraji, navíc ukrývá v jednom z malebných domků betlémů hned několik. Právě proto se vydal pořad Na cestách právě tam.

Betlém z Nového Města nad Metují v Betlémě v Hlinsku

Zní vám to nelogicky? Ale proč ne. Jak se ale krásný betlém dostal do roubenky v muzeu v přírodě, to vám prozradíme ve vysílání.

Čtěte také

Přesněji, poví vám to Ilona Vojancová, vědecko - výzkumná pracovnice Muzea v přírodě Vysočina a další zajímavosti o betlémech přidá v naší sváteční hodince i Martina Vlčková, etnografka Muzea východních Čech v Hradci Králové.

A dozvíte se také, jaká překvapení tentokrát ukrýval můj cestovní kufřík - kromě vystřihovacího betléma z České Skalice. Tento dárek byl i příkladem jednoho z tradičních materiálů pro výrobu betlémů.

Kdyz je v Hlinsku zima - Bétlem

Ovšem protože jsme byli s betlémy na cestách, uslyšíte nejen o krásných kompozicích třeba ze dřeva, ale i z porcelánu, keramiky, slámy, dokonce plastu nebo skla, i když všechno to odstartoval živý betlém v Assisi někdy v roce 1223...

Betlémy z Afriky, Jižní Ameriky i reklamní

Cestování s betlémy je nesmírně zajímavé. Netušil jsem, k jakým tématům se nakonec s Ilonou Vojancovou a Martinou Vlčkovou v Betlémě v Hlinsku dostaneme.

Čtěte také

Vedle materiálů, které také kopírují specifika regionů u nás i ve světě (perník, kov, ovčí rouno, betlémy háčkované atd.), je to spousta detailů o kultruních odlišnostech, motivech pro betlémy a také třeba informací o Světové asociaci betlémařů, sídlící v Římě.

Originalitou vpravdě světovou jsou pak i betlémy "reklamní". Naše specialita, a to doslova regionalní fenomén východních Čech.

Například pověstné byly betlémy firem z Hradce Králové (Pilnáček) nebo Pardubic. A víte, která zvířata dělala tvůrcům klasických betlémů největší starosti?

Tradice, řemeslo, dědictví

To vśechno spojují betlémy a to nejen u nás. Po celém světě odrážejí život především prostých lidí.

Čtěte také

I když známe i betlémy "šlechtické" nebo "chrámové". Ale ty lidové stejně vítězí.

Jak je vidět cestování s betlémy nabízí těsně před vánočními svátky nejednu zajímavost.

Tak si naše pohodové putování s mikrofonem z Betléma v Hlinsku s Ilonou Vojancovou a Martinou Vlčkovou na vlnách Českého rozhlasu nalaďte.

Zveme Vás k přijímačům Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice tradičně v pondělí po 18:00 hodině. Tešíme se na vás 21. prosince nebo v radioarchivu.

Pohodový předvánoční čas přejí

Petr Voldán a Jaroslav Pokorný

Spustit audio

Související