V řezbářské dílně v Jasenné na Náchodsku vzniká unikátní dílo. Dřevěný betlém s jednou zvláštností

24. listopad 2020

Na Náchodsku vzniká už téměř rok v soukromé řezbářské dílně unikátní dřevěný betlém. Známý výjev narození Ježíška je netradičně zasazený do českého prostředí. Betlém má desítky figur a k jeho dokončení zbývá už jen několik detailů. 

Čtěte také

Právě roztápím včelařský vosk."
Ocitli jsme se v řezbářské dílně Miroslava Kříže a stojíme přímo před betlémem.
„Já odjakživa řežu betlémy. Jen tento není ještě nasvícený, protože je denní světlo. Celý betlém je dřevěný, tak jsem udělal části osvětlení na dvě tužkové baterky a z části do zásuvky."

Celý betlém má na výšku zhruba metr a na šířku přes metr a půl. A je tu samozřejmě domeček a stáj.
„Jsou tam dvě patra. A po stranách, tady na levé straně je znázorněn tkadlec pracující na tkalcovském stroji, a z pravé strany je lípa. Tím je tento betlém zvláštní, protože nemá palmy a typické budovy pro Jeruzalém. Je to vyloženě český betlém, kde je znázorněno městečko Malé Svatoňovice."

Jak vysoké jsou figurky?

„Ty nejvyšší mají 28 centimetrů. A kolik jich tam vlastně už je, včetně všech oveček, to ani nevím. Nepočítal jsem to. Ale bude jich určitě několik desítek."

Čtěte také

Je tu vidět spousta úžasných detailů. Například kůň, který táhne sáně a na nich jsou špalíčky dřeva. Jsou tu také pomyslně zapálené ohně či český včelín nebo-li klát.

Na pracovním stole leží nejrůznější dlátka, vyzkoušené vybavení. Jak je vidět, hodně se s ním pracuje. A je tu i špalíček dřeva. Co z něj bude?

„Po pravdě řečeno teď vůbec nemám ponětí. Mám do tohoto betléma ještě vyřezat jednu postavičku, na kterou jsem zapomněl. A zřejmě to bude basista," usmívá se Miroslav Kříž.

Betlém by měl být hotový v nejbližších dnech. Pak začne řezbář Miroslav Kříž vyřezávat třímetrovou sochu muflona.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související