Unikátní 300 let starý jezuitský betlém se z Žirče na Trutnovsku na dva měsíce přestěhoval do Prahy

22. listopad 2020 10:06

Jezuitský betlém starý 300 let se z Žirče na Trutnovsku na dva měsíce přesunul do Prahy. Na tradiční výstavu si totiž toto unikátní dílo zapůjčilo Muzeum Karlova mostu. Betlém tvoří 14 figur vysokých až metr dvacet. Údajně jde o nejstarší jezuitský betlém u nás.

Pánové z Muzea Karlova mostu v Praze právě rozprostírají deky a balí postavičky betléma. Co to vše představuje, když je třeba přestěhovat takovou vzácnost?

Čtěte také

„Většinou betlémy nejsou tak staré. Takže se musí dělat vše co nejšetrněji. Aby se nic nestalo," říká Zdeněk Ježek.

A jeho kolega Jaroslav Sobotka upřesňuje, jakým způsobem se bude celý betlém převážet a znovu v Praze instalovat.
„Budeme vše balit do dek. Máme v automobilu vystlanou podlahu, na kterou to položíme a zafixujeme, aby se nic při převozu nehýbalo."

Jan Staněk z Domova svatého Josefa v Žirči přihlíží stěhování vzácného betléma, který je v rámci celé České republiky ojedinělý.
„Podle výzkumů, které máme v současné době k dispozici, tak se jedná o nejstarší dochovaný jezuitský betlém na českém území. A také s největšími postavičkami."

Betlém není v úplně nejlepším technickém stavu

„Chybí mu především restaurování korpusu a potom samozřejmě rekonstrukce původního ošacení, které u nejstarších postaviček pochází z doby pozdního baroka, tedy řekněme z 18. století."

Barevné oblečení postaviček, které nyní mají na sobě, tedy není originální?
„To zdaleka není originální, ale také nepochází z dnešní doby. Našli jsme nejstarší oblečení, které pro betlém bylo a pochází zhruba z první poloviny 20. století."

Čtěte také

Zatímco si povídáme, tak vedoucí domova Dominik Melichar podepisuje smlouvy o přepravě této vzácné starožitnosti.

Co to vlastně znamená pro domov v Žirči vlastnit něco takového?

„Je to obrovská možnost nahlédnout do historie tohoto místa. Až do 18. století, kdy zde pobýval řád jezuitů, kteří nechali betlém vyrobit. Dokonce se traduje, že některé postavičky mají hlavy zhotoveny podle skutečných mnichů. Nicméně historie tohoto místa, bývalé rezidence vídeňských mnichů je tímto betlémem ještě více umocněna."

Betlém pracovníci Muzea Karlova mostu v Praze teď odváží na přibližně dva měsíce. V kostele sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku jej budou moci lidé opět spatřit od příští turistické sezóny, tedy od dubna 2021.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související