Česku hrozí povodně, Nový obchvat Jaroměře a Magie barokní krajiny Jičínska. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Déšť a silný vítr mohou v Česku v příštích dnech způsobit potíže podobné těm z let 1997 a 2002. Tvrdí to meteorologové, podle kterých především ve východní části republiky hrozí povodně. Na Jesenicku může do neděle napršet až třetina ročního úhrnu srážek.

Na extrémní situaci se připravují zástupci měst i obcí, a také všechny složky Integrovaného záchranného systému. Podrobnosti o situaci v našem regionu zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Silničáři dnes dopoledne otevřou dokončený obchvat Jaroměře na Náchodsku. Více než šest kilometrů dlouhý úsek zrychlí dopravu na silnici I/33 mezi Hradcem Králové a Náchodem a uleví centru Jaroměře od těžké kamionové dopravy. Přímo na místě zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

K tomu, aby byla doprava na severu Královéhradeckého kraje už bezproblémová, ale bude pořád chybět především dostavba dálnice D11 až na polské hranice. Polsko svou část až do Lubawky už postavilo a česká strana bude hotová nejdříve v roce 2028. Jako pak úplně poslední postaví Ředitelství silnic a dálnic úsek mezi Jaroměří a Trutnovem.

Čtěte také

Východočeské NEJ, které vám dnes představíme, stojí opravdu za to! Má dokonce několik prvenství - a jedno i světové. Když totiž rozkvetou lípy malolisté ve Valdštejnově aleji z Jičína do Sedliček, pak je to opravdu omamná vůně, protože tam roste kolem devíti stovek lip.

Stromořadí, které původně před třemi stovkami let nechal vysadit vévoda Albrecht z Valdštejna, je ale magickým místem v každém ročním období. Podle dostupných pramenů patří k nejstarším u nás. Navíc má čtyři lipové řady, což je v takové délce - bezmála dvou kilometrů - naprosto ojedinělé nejen v naší zemi, ale i ve světě.

autor: baj
Spustit audio

Související