Rozumný člověk nikdy se studiem nekončí. Uznávaná historička Naďa Kubů se vzdělává každý den

12. září 2024

Zkušená historička Naďa Kubů, mimo jiné poradkyně televizní soutěže O poklad Anežky České, žije teď v Českém ráji. Tady také vznikla její zatím  poslední stálá expozice - a to na loveckém zámku Humprecht. Právě tam jsme se sešly a povídaly si o životě, o lovu, i o Černínech. K poslechu rozhlasové  Návštěvy vás zve Vlaďka Wildová. 

Naďa Kubů navrhla, abychom natáčení uskutečnily na místě jejímu srdci obzvlášť blízkém, na zámku Humprecht u Sobotky. Právě tady totiž nedávno dokončila novou historickou expozici zaměřenou na rod Černínů a na lovectví. Na Humprecht ji doprovodil její manžel Jaromír Kubů, rodák z Českého ráje a emeritní kastelán hradu Karlštejn.

Čtěte také

Do okolního „ráje“ jsme se nejdřív dívali všichni společně ze zámeckého ochozu. Pan Jaromír mi napověděl, jakým směrem je Rytířova Lhota, v níž stojí jeho rodný dům. Právě tam teď Kubů žijí. Předtím, celých 31 let pobývali na hradě Karlštejn. O této životní etapě vypovídá jeho kniha „Noci a dny na Karlštejně.

Pak už Jaromír Kubů opouští natáčení pořadu a z ochozu sestupuje do pokladny, kde zjevně rád a s chutí zaskakuje.

„Jako kastelán jsem na Karlštejně několikrát zažil personální krizi, tak jsem vykonával práci za svého zástupce. Teď jsem tedy vyslyšel „volání zdejší paní pokladní, která tu ze zdravotních důvodů nemůže být. Vypomáhám, když je potřeba. Jsem tak zase mezi lidmi, ale nechtěl bych to dělat furt. Jen v momentě, kdy je krize. Jsem ochoten přijet a vypomoct, protože vím, co to znamená i pro kastelánku Dagmar Faměrovou, která musí zajistit bezproblémový provoz.

O pokad Anežky České, O korunu krále Karla

Historička Naďa Kubů mi pak představuje novou zámeckou expozici, která toho o jejím poctivém přístupu k historickým faktům i vědomostech hodně vypovídá.

„A přitom je tato půvabná expozice jen malým zlomkem její zasvěcené a pečlivé odbornosti, dodává kastelánka zámku Humprecht.

Památka, která Nadě Kubů přirostla k srdci

Procházíme zámeckými komnatami, kde se mi dostává zajímavého výkladu. Souvisí s dobovým lovem, s koňmi, se psy, s tehdejšími loveckými právy, s hrabětem Šporkem, a hlavně s Černíny.

Umění vlídně a poutavě předávat historické informace, to není každému vlastní. Naďa Kubů to dovede, propojuje příběhy, nenadsazuje. A ráda vzpomíná i na natáčení oblíbené zábavné televizní soutěže „O poklad Anežky České vysílaný v letech 1993 až 2003, kde byla pověřena odborným dohledem. Stejně jako pro pořad „O korunu krále Karla.

Okouzlení historií, hlavně hrady a zámky

Když byly rodačce z Prahy tři roky, zemřela jí maminka a vychovávala ji babička s dědou. Tatínek pracoval v Děčíně, a když jí bylo patnáct let přestoupila na děčínské gymnázium. V šestnácti letech začala provádět na Českém Šternberku.

Čtěte také


Po přijímacím řízení na vysokou školu, obor historie se zase vrátila do Prahy. „Po studiu dostala možnost nastoupit do památkového ústavu a celoživotně poznávala krásu a proměny našich památek, doplňuje kastelánka Dagmar Faměrová.

„Při provádění se seznámila se svým mužem, Mirkem Kubů z Rytířovy Lhoty, a tak se šťastným řízením osudu ocitla u nás, v Českém ráji. Výběrově je možné z její práce, kromě nejaktuálnější půvabné instalace na Humprechtě, vzpomenout na okouzlující historickou instalaci částí místností v hřebčínu Kladruby, která nepochybně přispěla k získání nominace hřebčína jako památky UNESCO. Mezi další objekty s Nadinými instalacemi patří mimo jiné Chudenice, Svojšín, Tachov, Potštejn, Kunštát na Moravě, Jilemnice, Nebílovy nebo Horšovský Týn. Své vědomosti a zkušenosti převedla i do písemné podoby, a tak zachytila způsob vnímání a interpretace běžného života v historii.

Čtěte také

Naďa Kubů je spoluautorkou učebnic o středověku a raném novověku a především napsala nezapomenutelný díl Dějin v obrazech: České země v době renesance.
Jako manželka kastelána hradu Karlštejn strávila větší část svého života na této památce, a tak se některé její odborné studie týkají i této ikony českých hradů.

„Ti, kteří Naďu znají, jí přejí, aby své znalosti a schopnosti dál mohla využívat ve prospěch českých hradů a zámků. Ve zdraví a v radostech z osobního i rodinného života, popřála jubilantce, která letos oslavila sedmdesáté narozeniny, kastelánka zámku Humprecht Dagmar Faměrová.

Přidáváme se ke gratulantům a přejeme této skromné dámě, která stále doplňuje své znalosti, i celé její rodině, pevné zdraví.

Spustit audio

Související