Broumovský klášter nabízí mimořádné prohlídky. Lidé si prohlédnou stavbu od sklepa až po půdu

15. leden 2022 08:34

Benediktinský klášter v Broumově zve na mimořádné prohlídky. Lidé si tak po tři lednové soboty budou mít možnost památku prohlédnout od sklepa až po půdu včetně skrytých zákoutí a na první pohled nezajímavých míst. I ta ale skrývají nejedno tajemství a překvapení. 

„Tak, jsme tady. Vypadá to spíš, že jdeme do sklepa, protože sem vedou pevné, kovové dveře. „Do sklepa se můžeme podívat také, říká Jakub Grus, který nás právě zavedl na půdu broumovského kláštera.

Čtěte také

Přiznám se, že tady jsem úplně poprvé. A je to opravdu nádherný prostor. „Je velmi krásný a dobře se zde i odpočívá.

Když se řekne, že se podíváme na půdu, tak člověk čeká, že uvidí hromady krabic, skříní a dalších uložených předmětů. Tady to možná tak vypadalo předtím, než se prostor opravil.

Jdeme po lávce se zábradlím. „Krásně to vrže. Nacházíme se v severovýchodním traktu, který je krásně uklizený a opravený. A právě sem se mohou návštěvníci i během prohlídky podívat.

Nad námi je vidět i klenutí

„Zde jsme konkrétně nad knihovnou. Ta je samozřejmě rovněž přístupná v rámci prohlídky a patří mezi největší poklady, které tady máme.

Čtěte také

Prohlídky broumovského kláštera od půdy po sklep nebo naopak. „Od sklepa po půdu, my jsme to vzali trochu z druhé strany. Ale rád naše hosty pozvu i na některé pozůstatky gotické architektury, které je zde převážně ze 14. století. A úžasné je, že zde máme i spoustu různých zašíváren.

„I takové autentické prostory, které připomínají smutné období ve 20. století, tedy jeho druhou polovinu.

Čtěte také

„Jsou tu například krásné staré koupelny, kotle ze 30. let minulého století, i zajímavé krypty nebo ještě staré vytápění. Ale tam se zpravidla nechodí. Je to ohromná stavba, přes 300 místností.

Proč se vlastně takové mimořádné prohlídky konají? „My jsme se rozhodli trochu zpestřit návštěvnickou sezónu. Tyto prohlídky se konaly už před několika lety a byl o ně velký zájem. Takže jsme se rozhodli je zopakovat, vysvětluje Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Broumovský klášter nabízí mimořádné prohlídky

Kdy by chtěl objevovat poklady broumovského kláštera, může tak učinit při mimořádných prohlídkách o všech lednových sobotách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související