Broumovské diskuse, to je konference, na které se nespěchá. Zkusme si spolu navzájem porozumět

1. listopad 2021

Broumovsko je nádherný kout Královéhradeckého kraje. Ale trošku se o něm říká, že je zapomenutý. Aby se to změnilo, o to se už mnoho let stará i podnikatel a filantrop Jan Školník, který se sice narodil v Praze, ale před lety se rozhodl žít a pracovat právě v Broumově. Společně s manželkou založili v roce 2004 Agenturu pro rozvoj Broumovska, díky které oživují nejen místní klášter.

Pojďme říct, co to vůbec jsou Broumovské diskuse. Protože letos už bude osmý ročník?
Je to tak. Broumovské diskuse jsou konference, my říkáme s podtitulem konference, na které se nespěchá. S kolegy, kteří tvoří program konference, jsme na začátku diskutovali potřebnost obecně kvalitní diskuse ve společnosti. Ono se to ukazuje znovu a znovu každý den, když vidíte, jakým způsobem je diskuse vedena. Často v tom druhém člověku vidíte přímo nepřítele a opravdu vznikají osobní animozity. Někoho dopředu vylučujete z diskuse, protože jste o něm něco slyšel. Ale nikdy jste ho osobně nepotkal.

Je důležité rozumět tomu, co nás tmelí a spojuje. Na čem bychom se měli shodnout, protože jinak se společnost neudrží pohromadě.
Jan Školník, zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska

Tedy schopností spolu mluvit, chápat se a najít si čas na to, abychom si zkusili navzájem porozumět, je strašně málo. A přišlo nám, že ony takzvaně standardní konference, kde na panelu, který trvá hodinu, bývá 5 řečníků, nedávají dostatečný prostor jít v diskusi do hloubky. Podívat se na názorové spektrum, ale i osobní motivaci každého z řečníků trošku víc dopodrobna a pokusit se, aby si vyjádřili respekt. Dát si navzájem čas, abychom mohli říct, co je pro nás důležité. Broumovské diskuse vznikaly s touto myšlenkou. Náš panel trvá bezmála 3 hodiny a má jen 3 řečníky. S výjimkou takzvaného politického panelu, který má 4 nebo i víc řečníků. A je to setkání nad tématy, které nejsou úplně aktuální. I když se samozřejmě aktuálním problémům nebráníme, protože vždy na ně přijde nakonec řeč, společnost žije tím, co se odehrává teď a tady kolem nás. Ale věřím, že je velmi důležité podívat se na naše fungování trošku z většího nadhledu. I to je další aspekt Broumovských diskusí.

Čtěte také

Všechny ročníky měly svoje téma. Jaké jste zvolili pro ten letošní?
Letošní ročník má téma Hodnoty a společnost. Vnímáme, že o hodnotách se často mluví, ale nejsme si úplně jistí, jestli všichni víme, o čem se vlastně hovoří, když je řeč o hodnotách.

Každý může mít své hodnoty někde trochu jinde.
Nepochybně. A jedna věc jsou osobní hodnoty a druhá věc potom hodnoty, které tmelí společnost. A my hledáme hodnoty, které nás spíše dokáží spojovat než rozdělovat. Protože pokud chceme žít v míru, chceme žít v demokratické společnosti, která dává dostatečný prostor pro svobodu jednotlivce, tak je určitě důležité rozumět tomu, co nás tmelí, co nás opravdu spojuje. Co je podstatné a na čem bychom se měli shodnout, protože jinak se společnost neudrží pohromadě. Čekám, že se v diskusích nad těmito tématy zamyslíme, ale nemusíme dojít k nějakému závěru. To znamená, že rozprava ve vás vyvolá nějaké zpětné vazby, můžete se potom začíst do knih, které vás provedou tématem. Tedy takové velmi pomalé a klidné inspirační fórum.

Čtěte také

Broumovské diskuse jsou tedy připraveny, uskuteční se od středy 3. listopadu do soboty 6. listopadu přímo v areálu broumovského kláštera?
Ano, celá konference se odehrává v broumovském klášteře. Vlastně i samotný Broumov je svým způsobem téma pro takovou konferenci. Protože Broumov vede diskusi s českou nebo evropskou společností o budoucnosti malých regionů. Ta situace se zlepšuje, ale tento region stále čelí celé řadě problémů a ony diskuse na ně ukazují. Hledáme budoucnost v jednotlivých diskusích, protože regionální téma se do zkoumání stavu světa vždy promítá.

Pojďme představit některé řečníky a hosty, kteří letos do Broumova přijedou.
Pro nás je vždy velmi náročné hledat správné řečníky, kteří jsou ochotni přistoupit na naši hru, protože ten formát je opravdu netradiční, je specifický. Délka těch panelů je dlouhá, tedy je to výzva nejen pro řečníky, ale i pro moderátory. Dá se ale říct, že s hosty je to každým rokem lepší. Broumovské diskuse se postupně dostávají do povědomí odborné veřejnosti nebo vůbec české společnosti, takže je trošičku jednodušší hosty zvát. Ale dostat se do Broumova a zase z něj odjet, to je jedno z trápení, které tohle místo má, protože je vnímáno jako vzdálené. Ale my si myslíme, že tato akce má vysokou kvalitu, má co říci, takže to dává smysl.

Jan Školník ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jan Školník

je úspěšný podnikatel a filantrop. Kromě toho, že vede globálně působící firmu HOBRA-Školník, významně se podílí na rozvoji regionu, kde žije a podniká. V roce 2004 založil se svou ženou Agenturu pro rozvoj Broumovska - neziskovou organizaci, se kterou oživují rozsáhlý komplex kláštera v Broumově. Rozvíjí tam Vzdělávací a kulturní centrum, čímž navazují na staletí trvající tradici vzdělanosti v klášteře.

Celý rozhovor Jakuba Schmidta s Janem Školníkem o Broumovsku i Broumovských diskusích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.