Broumovské diskuse hledají cesty, jak zlepšit vzájemnou důvěru a porozumění mezi lidmi

5. listopad 2019

Český rozhlas Hradec Králové vás dnes pozve na Broumovsko, do úžasného broumovského kláštera, kde se pořád něco děje. A v tomto týdnu to bude navíc hodně o povídání a společných diskusích. O tom všem nám poví Kateřina Ostradecká, ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov, která za námi do studia přijela. 

Jaké bylo léto v Broumově a v broumovském klášteře? Byli jste spokojeni s návštěvností?
Ano, léto bylo nádherné, návštěvnost byla úplně v pohodě. Navštívilo nás během letní sezóny více než 20 000 lidí. Z toho máme opravdu velkou radost.

Kateřina Ostradecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tento týden se bude u vás v broumovském klášteře hodně diskutovat. Co návštěvníky konkrétně čeká?
Čeká nás velká dvoudenní konference, kterou zahájíme ve středu 6. listopadu. Jsou to šesté Broumovské diskuse. Jde o setkání zajímavých osobností, které pořádáme už pošesté. Každý rok volíme jiné téma.

Čekají nás tři diskusní panely, které navštíví 12 zajímavých hostů z celé České republiky. Určitě si budou mít o čem povídat.
Kateřina Ostradecká, Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov

A letošní téma tedy zní?
Letos jsme zvolili téma důvěra a porozumění.

Myslíte si, že je ve společnosti málo důvěry a porozumění?
Každý z nás se asi občas setkává s tím, že to trošku ve společnosti s onou důvěrou skřípe. A my se chceme podívat na to, jak by se to dalo zlepšit.

Čtěte také

Kdo vám v tom bude pomáhat? Protože samozřejmě Broumovské diskuse budou ve středu a ve čtvrtek určitě zaplněny zajímavými osobnostmi a hosty.
Ano, čekají nás celkem tři diskusní panely, které navštíví 12 hostů z celé České republiky. V prvním panelu, který se zaměří na důvěru ve stát a instituce, vystoupí Eliška Wagnerová, senátorka, socioložka Markéta Sedláčková a historik Tomáš Petráček. Druhý panel bude zaměřený trochu více politicky. Tam budou čtyři hosté. Diskutovat spolu budou bývalý předseda vlády Vladimír Špidla, publicista Roman Joch, senátor Martin Červíček, dobře známý z Královehradeckého kraje, a čtvrtým, nedávno potvrzeným hostem, je novinář Petr Fischer.

Hosté 6. Broumovských diskusí

Povídat se bude samozřejmě tedy o důvěře a porozumění. A třetí diskusní panel?
Ten bude zaměřený na dámy, dá se říct. Diskutovat spolu budou boromejka a pedagožka Angelika Pintířová, spisovatelka Iva Pekárková a psychoterapeutka a mluvčí Charty 77 Věra Roubalová Kostlánová.

Setra boromejka Angelika Pintířová se, tuším, starala v posledních dnech života o Václava Havla. Je to tak?
Je to tak. Je to pedagožka, zdravotní sestra a boromejka, která má velmi zajímavý životní osud. Protože v pouhých 14 letech, v 70. letech minulého století, v dobách hlubokého komunismu, přistoupila do tehdy ilegálního řádu boromejek. Vystudovala ošetřovatelství, kterému se také věnovala, a v současné době pracuje ve výchovném ústavu s mládeží, která má drogovou minulost. Četla jsem s ní několik rozhovorů, ze kterých vyplynulo, jak těžké bylo vybudovat si důvěru s těmito dětmi a mladými lidmi. Takže si myslím, že k tomuto tématu bude mít opravdu co říct.

David Hanvald na vernisáži svých děl v broumovském klášteře

Spisovatelka Iva Pekárková žije tuším v Londýně. Takže za vámi doputuje z pěkné dálky, ne?
Ano, přesně tak. Iva Pekárková přiletí na Broumovské diskuse z Londýna. Máme z toho velkou radost. Také ona má velmi zajímavé životní osudy. Protože v 80. letech minulého století emigrovala přes Rakousko do Ameriky a postupně žila v mnoha dalších zemích, v Thajsku, v Anglii nebo i v Africe. A vyzkoušela si mnoho různých profesí. Pracovala jako barmanka, uklízečka, překladatelka nebo tlumočnice. Teď už delší dobu žije v Londýně. Na její návštěvu se moc těšíme.

A trojlístek dam uzavře Věra Roubalová Kostlánová, poslední mluvčí Charty 77.
Byla to jedna z prvních signatářek Charty 77. Už od svého mládí aktivně vystupovala proti komunistickému režimu a nyní pracuje jako psychoterapeutka s migranty. Věříme, že tyto tři dámy si opravdu budou mít o čem popovídat.

Podzimní broumovský klášter

Když se řekne broumovský klášter, tak mě hned napadne Codex gigas a potom vamberecké mumie. Tak tam pořád jsou?
Ano, stále je tam máme. A Codex gigas, což je Ďáblova bible, byla v Broumově necelých 200 let. V naší bohaté klášterní knihovně je spousta vzácných knih. Celkem máme na 17 tisíc svazků. Codex gigas však už nemáme, protože ten byl jako součást válečné kořisti za třicetileté války v 17. století odvezen do Švédska.

Co všechno nabízí základní prohlídkový okruh v broumovském klášteře, kdybychom se k vám přijeli podívat?
Kromě nádherné knihovny se mohou návštěvníci podívat i do klášterního kostela svatého Vojtěcha, který je jedním z nejzdobnějších kostelů v Evropě. A také do refektáře, což je bývalá klášterní knihovna, kde vystavujeme vzácnou kopii Turínského plátna.

Připraveny jsou také ranní meditace. Každý, kdo se bude chtít v tom dnešním shonu zklidnit, bude mít ideální příležitost.
Kateřina Ostradecká, Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov

Jaký program chystáte na podzim a zimu? Protože klášter Broumov je celoroční záležitost, která se nezavírá ani v zimě. Pořád se tam něco děje a stále nějaký zajímavý program připravujete.
Prohlídky se konají i teď na podzim a v zimě. Kromě toho ale máme i zajímavý kulturní a vzdělávací program. V nejbližší době nás čekají například koncerty ArtCafé, což je takový náš koncertní program, kde si lidé mohou dát kávu nebo víno. Proto tomu říkáme ArtCafé. Nejbližší koncert nás čeká už v úterý 5. listopadu. Koncert Barbory Mochowe neoficiálně zahájí 6. Broumovské diskuse.

Čtěte také

Vy ovšem máte i zajímavé a interaktivní programy pro děti.
Je to tak, přes celý podzim i zimu pořádáme interaktivní prohlídky skriptoria, což je taková klášterní, středověká písařská dílna. Děti i dospělí si tady mohou vyzkoušet psaní husím brkem, míchání přírodních barev nebo si mohou vytisknout svoji vlastní knihu, protože tam máme funkční repliku tiskařského lisu.

Je těžké pracovat s takovým starým strojem?
Je to docela fyzicky náročné, protože to je téměř dva metry vysoký stroj. Člověk k tomu potřebuje dost sil. Pokud si tam děti tisknou knihu, tak jim pomáhají naše lektorky.

Co jsme ještě nezmínili?
Čeká nás ještě setkání literárního kafé a jednou měsíčně pořádáme také vědecké přednášky celorepublikového projektu Science Café. Do konce listopadu přivítáme výtvarníka Josku Skalníka, který bude mluvit o umění v disentu.

Broumovské diskuse se snaží hledat cesty vzájemného porozumění lidí

Ještě se vraťme k Broumovským diskusím, které tedy budou ve středu a ve čtvrtek. Bude jistě také bohatý doprovodný program, aby se jen nepovídalo. Aby se lidé také dobře bavili.
My tuto konferenci koncipujeme jako zážitek. Aby si lidé případně třeba vzali dovolenou a zůstali u nás klidně pár dní. Takže doprovodný program je opravdu bohatý. Dá se zajít například na degustaci vína, jsou přístupné výstavy, protože máme v klášteře dětskou galerii, lapidárium, aktuálně je tam přístupná výstava Davida Hanvalda. Čekají nás také ranní meditace. Každý, kdo se bude chtít v tom dnešním shonu zklidnit, tak bude mít ideální příležitost.

Ti, kteří to mají do Broumova daleko, mohou Broumovské diskuse sledovat v přímém přenosu (nebo potom ze záznamu) na portále České televize.

Tak ať se to všechno povede.
Na závěr jsem ještě chtěla dodat, že máme přichystanou také komentovanou prohlídku vybraných kostelů broumovské skupiny. To se nekoná tak často, není úplně jednoduché se do těchto unikátních kostelů s odborným komentářem podívat. Tedy na to se také moc těšíme.

Jakub Schmidt a Kateřina Ostradecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kateřino, moc děkuji, že jste dnes přijela do našeho studia. Kateřina Ostradecká ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov byla naším hostem. Děkuji za rozhovor.
Děkuji za pozvání, na slyšenou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související