Bez kyslíku není život a bez železa také ne. Doc. Miloslav Hronek na téma nedostatek železa v těle
O železe dnes hovoříme s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kolik železa naše tělo potřebuje, potřebujeme ho vůbec, jak ho doplňovat, aby se dobře vstřebávalo? Je to tak, že když nám chybí, tak jsme unaveni?
doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.
Rodák z Pardubic. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.
Chtěla jsem, pane docente, začít jazykolamem. Zaželezilo-li se železo či nezaželezilo-li se? Co je to vlastně železo v našem těle?
Železo je jedna z minerálních látek, které obsahuje náš hemoglobin a nachází se i v dalších částech těla. Je velice důležité v tom, že je schopno oxygenovat, tedy vázat na sebe kyslík. To je podstata jeho funkce v organismu. Když se podíváme na červené krvinky, které právě obsahují hemoglobin, tak roznášejí kyslík po celém těle.
Železo je velice důležité v tom, že je schopno oxygenovat, tedy vázat na sebe kyslík. To je podstata jeho funkce v organismu.
doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové
A my můžeme říci, že naprostá většina buněk v našem těle kyslík potřebuje. Když ho máme nedostatek, tak dotyčný člověk začne pociťovat formu únavy, protože se zpomaluje metabolismus a tkáně na to celkem rychle reagují. Dochází relativně k jejich rychlému opotřebení, zkrátka bez kyslíku není života a bez železa také ne.
Čtěte také
Na vzduchu železo rezne, stejně jako my, když jsme unavení. Je to tak?
Takhle se to nedá říct, ten proces je chemický, ovšem rezivění je trošku o něčem jiném. Když to řekneme takto, kyslík je důležitý a to, co potom od nás vychází a oxid uhličitý, to znamená ten produkt, kdy už se to uvolní z těla v rámci metabolismu, který proběhne, tak odchází plyny, ale to je úplně jiné téma.
Je to ale tak, že do sebe vlastně dostáváme kov? Dá se to tak říct?
Říct se to dá, kov to je. Vypadá to asi zvláštně, když se podíváme třeba na takové hřebíky, které jsou ze železa, ale může to dokumentovat z hlediska historie, což je zajímavé. Když se podíváme do starověkého Egypty, jak lékaři a kněží tenkrát léčili anémii. Brali hřebíky a dávali je do vína. A tam vznikl preparát, který se dodnes používá v rámci léčby anémií.
Čtěte také
Takže oni popíjeli to červené víno, kde byla kyselina jablečná, ta zreagovala se železem, s těmi hřebíky, udělalo to tam sloučeninu, a toto léčivé víno.
Můžeme to doma vyzkoušet?
Já bych to nedoporučoval. Dokonce dá udělat, když do jablka napícháme hřebíky, tak tam uvidíme takové hnědé skvrny, a to je právě ta sloučenina, který tam vzniká. Ale je potřeba říct, že ony hřebíky nejsou dnes úplně čistým železem, že tak nedostaneme do těla jen to železo. Dnes už máme moderní lékové formy a preparáty.
Celou radioporadnu s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. o nedostatku železa v našich tělech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Sluneční vitamin D nás chrání před viry, únavou a řadou dalších onemocnění. Jak ho v zimě získat?
Vitamin D mají mnozí v povědomí především v souvislosti s kostmi a tedy jeho rolí v regulaci vápníku v těle. Důležitost vitamínu pro náš organismus ale sahá mnohem dál.
-
Nedostatek mastných kyselin může způsobit ekzémy, vypadávání vlasů, problémy s očima i lehké deprese
Výživové a funkční vlastnosti tuků jsou ovlivněny především počtem a umístěním dvojných vazeb (výjimečně i trojných vazeb) a délkou a rozvětvením řetězce mastných kyselin.
-
Spousta nemocí začíná zánětem. Existují ovšem potraviny s blahodárnými, protizánětlivými účinky
Radioporadna je dnes zaměřena na protizánětlivé potraviny. Existují nebo je to jen reklamní trik? Mohou nás správné potraviny chránit před infarktem i mozkovou mrtvicí?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.