Když jdou na mužskýho léta = problém s hormony a testosteronem? Co je andropauza aneb mužský přechod

25. listopad 2021

Přechod není jen záležitostí žen. Pokles produkce hormonů výrazně ovlivňuje život mužů a nejedná se u nich jen o snížení fyzické sexuální výkonnosti, ale také o ztrátu chuti do života, sklon k depresím, náladovosti, nervozitě, nespavosti podrážděnosti atd. Ale samozřejmě u každého muže je to trošku jinak. 

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Narozen 10.8.1962 v Pardubicích. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy hovoří v naší radioporadně na téma: Jak zmírňovat pomocí výživy a suplementů problémy mužů v letech.

Protivný starší muž = problém s hormony a testosteronem. Dá se to tak říct?

Nevím, jestli je přímo paralela, ale je pravda, že testosteron jako pohlavní hormon ovlivňuje mužskou psychiku zrovna tak jako u žen. Menopauza u žen se ani nám mužům nevyhýbá. Tam to odborně označujeme jako andropauza. Jen ty propady nejsou tak výrazné jako třeba u žen kolem padesátého roku života.

Muži od 30 let věku každý rok ztrácí jedno procento hormonů. Tedy v padesátce to je mínus pětina hormonů a v šedesátce téměř třetina.
Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Je zajímavé, že se většinou v této souvislosti mluví jen o ženách. Muži si přitom procházejí možná něčím podobným, i když asi faktem zůstává, že stárnou trošku pomaleji.

Když se na to podíváme ze subjektivního hlediska, tak ve Spojených státech dělali test, jak jsou na tom muži v průběhu života s poklesem hormonů.

Čtěte také

A je zajímavé, zjistili totiž, že muži od 30 let věku každý rok ztrácí jedno procento hormonů. To znamená, že v padesátce už to bude mínus pětina hormonů a v šedesátce téměř třetina.

Tedy je to naprosto přirozené, tak jako u ženského organismu. U žen to ale proběhne rychleji, zatímco u mužů to klesá pomaleji. Pravdou je, že to hodně ovlivňuje psychiku, ale také to hodně závisí na tom, jaký ten konkrétní muž má postoj k životu. Je to otázka duševní hygieny, fyzické aktivity a dalších faktorů.

Když řekneme muž v letech, tak to je zhruba jaký věk?

Můžeme říci, že ke zrání muže dochází po čtyřicátém až padesátém roku života. Ale je to velmi individuální, protože jedna věc je chronologický věk a druhá biologický věk.

Čtěte také

Tedy je tam nějaká odlišnost. Nicméně na naši populací to můžeme stáhnout podobně jako u žen kolem padesátky. Obě pohlaví jsou tím nějakým způsobem zatížena.

Jak přesně funguje testosteron a na co všechno má vliv v našem těle?

Testosteron je látka, která ovlivňuje mnoho procesů v našem organismu. Je běžně známo, že ovlivňuje reprodukční systém a intimní život.

Ale na druhou stranu má také metabolické účinky. To znamená, že ovlivňuje svalovinu jako takovou, ovlivňuje množství energie a do jisté míry má vliv i na psychiku. Jak na emoce, tak na sebehodnocení muže.

Čtěte také

A co je zajímavé, jak s přibývajícím věkem dochází, v uvozovkách, k onomu zrání mužů, což už mohu popsat ze svého pohledu, nikomu z nás se to nevyhýbá, tak dochází k tomu, že mezi 30 a 80 rokem věku muž ztratí kolem poloviny svaloviny.

A svalovina samozřejmě ovlivňuje náš metabolismus, tak můžeme popsat, proč klesá metabolismus, proč nám s přibývajícím věkem do jisté míry roste váha, proč přibývá množství tuku a dochází k těmto změnám, které jsou měřitelné a jsou naprosto objektivní a přirozené.

Když tedy nastane nějaká hormonální nerovnováha, může se muž začít chovat úplně jinak? Můžete to způsobit například i agresivitu nebo ztrátu chuti riskovat?

Dá se říct, že spíš to vede ke zklidňující efektu. Je ale nutné rozdělit populaci mužů do dvou kategorií. V jedné jsou muži, kteří tyto změny zcela přirozeně přijímají. Prostě chápou, že jim přibývá věk a na základě toho dochází k projevům a určitým změnám v těle.

Čtěte také

A pak je druhá skupina mužů, která se s tímto faktem nemusí ztotožnit. A to může znamenat velký problém. To jsou v uvozovkách ti někdy přestárlí teenageři, kteří začnou extrémně sportovat, posilovat a dělat další věci. A z hlediska té zátěže si neuvědomí, že si vlastně ubližují.

Hovořil jsem o tom, že ubývá množství svalů, ale ona se také mění kvalita svaloviny. Dochází tam k náhradě rychlých vláken za pomalá. A pokud tomu muž nepřizpůsobí svůj život a nepřijme tento fakt, zatěžuje organismus stejně jako kolem třicítky či čtyřicítky, tak to může vést k poškození.

Miloslav Hronek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem o mužském přechodu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související