Nedostatek mastných kyselin může způsobit ekzémy, vypadávání vlasů, problémy s očima i lehké deprese

5. únor 2022

Mastné kyseliny jsou základní složky tuků. Výživové a funkční vlastnosti tuků jsou ovlivněny především počtem a umístěním dvojných vazeb (výjimečně i trojných vazeb) a délkou a rozvětvením řetězce mastných kyselin. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou pro naše zdraví důležité.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy hovoří v naší radioporadně na téma: mastné kyseliny omega 3 a omega 6 a jejich význam pro naše zdraví.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Rodák z Pardubic. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

Pojďme vysvětlit, co to vlastně mastné kyseliny jsou a jak jsou důležité pro naše zdraví?
De facto se bavíme o tucích, protože právě Omega 3 mastné kyseliny jsou jednou ze složek většiny tuků. Jsou zajímavé tím, že jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. I když v poslední době se objevují zprávy, že mohou občas působit i negativně.

Pokud si budete chtít koupit něco kvalitního, dopřejte si lososa. Obsahuje relativně velké množství omega 3 mastných kyselin.
Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy

Ovšem v okamžiku, kdy my je nepřijímáme, to znamená máme jejich nízký příjem, tak se může projevit řada zdravotních potíží. Jejich pravidelný příjem ve výživě nás může ochránit před rozvojem některých nemocí.

To se týká především starších osob, kde právě deficit příjmu mastných kyselin se může projevit na mnoha úrovních. Jejich zařazení do stravy může, jak se říká, být dobrou prevencí před mnoha onemocněními.

Kde najde tyto kyseliny?
Mastné kyseliny můžeme najít například v rostlinných olejích. Může to být olej řepkový, který jich obsahuje více, ale můžeme je najít také v plodech ořechů a velmi významnými zdroji jsou především ryby a rybí tuk.

Zdroje omega-3 mastných kyselin jsou v živočišné i rostlinné složce. Největší obsah EPA a DHA mají ryby, které žijí ve studených vodách. Jde zejména o ryby jako: losos, sleď, sardinky, makrela, mořský pstruh nebo tuňák.
Dalším zdrojem jsou semínka nebo ořechy. Zejména: lněná, chia či slunečnicová semínka, vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy.

Je to tak, když my přijímáme z našich zdrojů, tedy těch rostlinných, jako například z olejů, tak tělo si z nich potom vyrábí tyto dvě kyseliny, omega 3 a omega 6, o kterých se bavíme. Ony mají zajímavé účinky pro náš organismus.

Na druhou stranu přeměna z těch rostlinných olejů není moc dokonalá, tam si jich vyrobíme jen asi 6 až 8 procent. Kdež při konzumaci ryb a rybího oleje je ten efekt úplně někde jinde.

Někdy se ale říká pozor na některé ryby, protože zase tam mohou být různé toxické záležitosti. Jak se v tom vyznat?
Když podíváme na světová poručení, tam třeba Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který se k tomu vyjadřuje velmi exaktně, tak doporučuje konzumovat ryby dvakrát až třikrát týdně. Tam je ochranný efekt relativně velký.

Čtěte také

Na druhou stranu také upozorňují zcela správně třeba těhotné ženy nebo starší jedince, že tam může být větší obsah těžkých kovů, například rtuti. Protože řada těch dravých ryb, jako jsou třeba žraloci nebo makrely, jejich maso obsahuje hodně omega 3 mastných kyselin, tak jsou v uvozovkách jako popelnice.

Shromažďují těžké kovy, což potom může ovlivňovat krvetvorbu nebo to může mít další následky. Konkrétně u těhotných žen to proto limitujeme, aby byly velmi opatrné a tento zdroj používaly maximálně jednou za měsíc.

Když tedy ryby, tak se hodně doporučuje například losos. Je nejzdravější?
Losos je dnes takříkajíc in. Je dobrý a skutečně obsahuje relativně velké množství omega 3 mastných kyselin.

Čtěte také

Když mluvíme o lososech, tak tam je velmi zajímavá věc, nedávno se v Praze na VŠCHT prováděla studie, jestli neobsahují právě těžké kovy a další látky jako pesticidy a podobně.

Protože se většinou dováží z umělých sádek a je to poměrně drahá potravina, tak všichni chtěli vědět, jestli do toho investovat a jestli nám to neubližuje. A musím říct, že tyto kriticky zaměřené testy dopadly velmi dobře.

Takže pokud si budete chtít koupit něco kvalitního a dopřejete si lososa, tak určitě chybu neuděláte.

Pokud nemáme v potravě nedostatek mastných kyselin, jak se to projeví?
Můžete to někoho překvapit, je to takový běžný projev, jako je třeba zvýšená suchost nebo svědivost kůže. Zejména děti jsou na to relativně dost citlivé, může se to projevit formou suchých ekzémů. Může to souviset i s vypadáváním vlasů.

Čtěte také

Málokdo si tyto projevy s nedostatkem mastných kyselin spojuje. Mohou se projevit i takové věci, jako jsou formy lehkých depresí. Protože mastné kyseliny jsou využívány i k syntéze neuromediátorů v mozku a chrání nás před zlem depresivního ladění. Máme potom podstatně lepší adaptaci na stres.

Mohou tam být i problémy s očima, to znamená suché sliznice, nízká produkce slz a podobně. Což se někdy projevuje u některých seniorů.

Mastné kyseliny mají také řadu pozitivních účinků na imunitu, což v tuhle chvíli potřebujeme.

Celou radioporadnu ohledně zdraví prospěšných mastných kyselin si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související