Alergie na roztoče je nenápadná, ale o to víc nepříjemná, říká alergoložka MUDr. Irena Krčmová

30. březen 2023

Většina lidí se už těší na kvetoucí stromy a šimravé sluneční paprsky. To se netýká alergiků, ti už nakupují zásoby kapesníčků a dělají nájezdy do lékáren. Poradíme vám, jak jarní alergie přežít a minimalizovat problémy, které způsobují.

MUDr. Irena Krčmová, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové hovoří v naší poradně pro alergiky.

Jaká je aktuální pylová situace? Pylový semafor ukazuje, že míra ohrožení je zatím v zelené barvě, což je stupeň nepatrného nebezpečí. Asi k tomu přispělo i počasí těchto dní.
Ano, každopádně nám pomohla příroda. Nicméně každá rostlina musí projít svým květenstvím. Takže už nám končí sezóna olše a lísky. A nyní čekáme na rozpuk pylu břízy, což je nejdominantnější alergen. Zatím máme jen sem tam nějaké pylové zrnko, ale myslím si, že po Velikonocích už to nastoupí v plné síle.

Při alergii nebojujeme s virem, ale s pylovým zrnkem nebo roztočem. Příznaky ale mohou být někdy velmi podobné.
MUDr. Irena Krčmová, CSc., Ústav klinické imunologie a alergologie

Můžeme tedy říci, pokud nyní někdo netráví svůj čas hojně v peřinách, kde má plno roztočů, tak by měl mít docela klidné období alergika.

Pyl bříz je ovšem hodně agresivní, na ten si stěžuje hodně lidí. Kdy bývá jeho kulminace?
Každý rok je to jiné. Nástup bývá v druhé polovině března, a v období celého dubna potom dominuje v českých krajích. A je to skutečně v našem podnebném pásmu a směrem na sever dominující jarní alergen.

Čtěte také

Člověk si to může porovnat se sezónností a loňským rokem, ovšem právě loňský rok byl díky rouškám zcela atypický. Takže i pyloví alergici byli loňské jaro s menšími příznaky. A letos, i s vazbou na respirační virózy, kterých bylo v zimě velmi mnoho, jsme i těžko odlišovali lehkou virózu či nachlazení od počínající alergické rýmy.

Známe dominující příznaky, jako je kýchání, svědění očí, vodnatá rýma. Ale chtěla bych říci, že někdy může alergie probíhat i nenápadně. Může to být například porucha koncentrace nebo spánku, celkový pocit únavy. Protože nebojujeme s virem, ale s pylovým zrnkem. Ale celkové příznaky mohou být někdy velmi podobné.

Někomu se může také po několika letech zklidnění alergie potom zase alergický projev zhoršit. Čím to je?

Čtěte také

Víme, že se alergie v průběhu života vyvíjí a mění. Máme někdy i dlouholetá období remise, tedy bez příznaků. Může se to stát. Posléze, pod nějakým podnětem, může to být chřipka či vývoj jiného onemocnění, dlouhodobý stres, nepříznivé životní podmínky, se může spící alergie v našem organismu opět probudit.

V takovém případě je vhodné opět podstoupit alergologické vyšetření. A pokud jsou takové potíže celoroční, tak bych předpokládala, že půjde spíše o alergii na roztoče než na sezónní pylové podněty.

Jaké jsou projevy alergie na roztoče?
Alergie na roztoče se poněkud liší od pylové alergie. Není zde intenzivní kýchání, že si čichnete k pampelišce a začnou vám slzet oči. Alergie na roztoče je nenápadná, ale o to víc nepříjemná. Pacienti mají častěji ucpaný nos, nemají rýmu, ale právě jen ucpaný nos, tedy oteklé sliznice.

Čtěte také

Nosní obstrukci, tedy ucpaný nos, bereme jako projev rýmy, cévky v nosní sliznici jsou rozšířené a vytvářejí alergickým roztočovým zánětem nosní ucpávání. V noci trávíme čas v našich přikrývkách a roztočová alergie se projevuje ve druhé polovině noci nebo k ránu.

Ráno se cítí takový pacient alergik zahleněný, s ucpaným nosem, unavený. Může mít i nenápadné pokašlávání. Musím říci, že počet pacientů s vazbou na roztoče, ale i třeba na naše domácí mazlíčky, jako je kočka nebo pes, nám narůstá.

My posouváme svoji lidskou činnost stále více do interiérů a tím pádem se alergizujeme na alergeny našeho vnitřního prostředí. Alergologové vidí tento vývoj velmi neradi, protože tyto alergeny jsou svojí molekulovou hmotností malé a klesají hlouběji do plic. Takže jsou více rizikové pro rozvoj průduškového astmatu.

Celou alergologickou radioporadnu s MUDr. Irenou Krčmovou, CSc. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související