Kde se berou potravinové alergie? Škodlivé látky okolo nás. Jak působí éčka na zdraví člověka?

1. červen 2017

Aditiva neboli éčka přijímáme ve většině potravin. Proč jsou přídatné látky v dnešní době nutností? Která éčka jsou nejškodlivější a v jakých výrobcích je najdeme? Jak potraviny plné přídatných látek poznáme?

Aditiva neboli éčka přijímáme ve většině potravin. Proč jsou přídatné látky v dnešní době nutností? Která éčka jsou nejškodlivější a v jakých výrobcích je najdeme? Jak potraviny plné přídatných látek poznáme?

Vyrábět potraviny ve velkém a nepoužívat přitom aditiva by v dnešní době bylo zřejmě nemožné. Éčka dodávají výrobkům lákavější barvu, upravují jejich chuť nebo prodlužují trvanlivost.

Přestože všechna éčka prošla zdravotními testy, mají mnohé z nich na zdraví člověka negativní vliv.

shopping

"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny. Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených.

Do většiny potravin, které dnes konzumujeme, se při jejich výrobě přidávají aditiva. Všechna aditiva musí být uvedena v seznamu použitých látek na obalu výrobku a to v sestupném pořadí podle množství, v jakém jsou v potravině obsaženy.

Radioporadna: MUDr. Irena Krčmová - potravinové alergie. Škodlivé látky okolo nás. Jak působí éčka na zdraví člověka? Co se s éčky děje v těle? Kde se berou alergie? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.