Kde se berou potravinové alergie? Škodlivé látky okolo nás. Jak působí éčka na zdraví člověka?

1. červen 2017

Aditiva neboli éčka přijímáme ve většině potravin. Proč jsou přídatné látky v dnešní době nutností? Která éčka jsou nejškodlivější a v jakých výrobcích je najdeme? Jak potraviny plné přídatných látek poznáme?

Aditiva neboli éčka přijímáme ve většině potravin. Proč jsou přídatné látky v dnešní době nutností? Která éčka jsou nejškodlivější a v jakých výrobcích je najdeme? Jak potraviny plné přídatných látek poznáme?

Vyrábět potraviny ve velkém a nepoužívat přitom aditiva by v dnešní době bylo zřejmě nemožné. Éčka dodávají výrobkům lákavější barvu, upravují jejich chuť nebo prodlužují trvanlivost.

Přestože všechna éčka prošla zdravotními testy, mají mnohé z nich na zdraví člověka negativní vliv.

shopping

"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny. Jedná se o látky různého původu, některé zcela přírodní, ale mnoho jich je také syntetických, čili uměle vyrobených.

Do většiny potravin, které dnes konzumujeme, se při jejich výrobě přidávají aditiva. Všechna aditiva musí být uvedena v seznamu použitých látek na obalu výrobku a to v sestupném pořadí podle množství, v jakém jsou v potravině obsaženy.

Radioporadna: MUDr. Irena Krčmová - potravinové alergie. Škodlivé látky okolo nás. Jak působí éčka na zdraví člověka? Co se s éčky děje v těle? Kde se berou alergie? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio