5 stupňů je ideální teplota pro skladování brambor. V chladu „zeslábnou“ a při teple začnou klíčit

12. říjen 2022

Brambory a podzim, to jde prostě krásně dohromady. Také se říká, že Češi jsou národem bramborářů. Brambory totiž patřily k základním surovinám už v kuchyních našich předků.

Farmářka Vlasta Kejklíčková z rodinné farmy Kejklíček a vše, co jste chtěli vědět o bramborách, včetně jejich sklizně a uskladnění.

I když jsou jistě různé módní potraviny a módní směry v naší stravě, tak brambory se zkrátka drží jako velká stálice.
Ano, určitě. Brambory už používali staří Inkové před pěti či šesti tisíci lety a do Evropy se dostaly až v 16. století. V evropské kuchyni se ale využívají až zhruba od druhé poloviny 18. století, protože jim dříve lidé nevěřili.

Při skladování je důležité všechny brambory přebrat. Je lepší je nechat třeba 14 dní někde v pytli, potom je teprve vysypat a prohlédnout.
Vlasta Kejklíčková, farmářka

Inkové využívali také brambory k léčebným účelům, různé placky přikládali na klouby, dělali si z brambor projímadla a další záležitosti. A samozřejmě, my Češi jsme opravdu národ bramborářů. Je to základní surovina, kterou používáme pro lidskou obživu. Je to objemná, vydatná a zdravá strava, pokud nejíme brambory vyloženě smažené. Vařené brambory jsou jistě přínosem pro naše tělo.

Co můžeme udělat pro to, aby se nám urodily hezké brambory?
Jde především o způsob pěstování. Protože když si brambory pěstujete na zahrádce, tak nejlepší systém, jak si vypěstovat rané brambory, je mělce je nasázet do teplé vyhřáté půdy. Dělávalo se dříve, že se sázelo takzvaně pod motyčku. Vykopnete dírku, hodíte do ní bramboru a zahrnete hlínou.

Čtěte také

Když si ale člověk potřebuje udělat řádek, tak je nejlepší udělat si rýhu, do které budeme sázet za slunečného dne, prostě nechat tu půdu prohřát. Pak tam dát naklíčené brambory, zhruba vždy co šlápota, to brambor, tedy ve vzdálenosti 25 až 30 cm. Zahrnout do roviny a nechat, protože když je teplo, tak brambora krásně začne růst.

A jakmile vyraší první lístky nahoru, tak teprve potom přihrneme hlínu, to je většinou tak za 14 dní. Zemina je víc prohřátá a brambora má perfektní klimatické podmínky pro růst. A aby mohly růst ony hlízy, které se tvoří právě v té nahrnuté části.

Údajně jsou některé části brambor i jedovaté?
Brambora je v podstatě, kromě oné hlízy, jedovatá úplně celá. Nejvíce jedovatého solaninu je na zelených hlízách brambor. Tedy když máme zelenou bramboru, neměli bychom ji konzumovat. Potom i klíčky jsou jedovaté všechny, tedy i místo okolo klíčku je lepší pořádně oloupat.

Čtěte také

Nejzdravější úprava brambor je tedy vaření nebo pečení bez slupky. Ale přitom se říká, že ve slupce jsou také vitamíny, podobně jako v jablku. Jak to tedy je?
Ano, je to tak, že ve slupce nebo spíše těsně pod ní se drží docela hodně vitamínů. Ale zároveň musím říct, že se ve slupce také drží to špatné. To znamená, pokud si brambory nebo jablka, prostě jakoukoliv zeleninu nebo ovoce koupíte od někoho, kdo to přežene s chemickým ošetřením, tak to není dobré.

Jak je to s odrůdami brambor? Je jich hodně, tak co se pěstuje hlavně u nás v České republice?
Odrůd je obrovská škála. Obrovské množství od různých druhů raností, brambory velmi rané, polorané, polopozdní, pozdní přes různé barvy slupky, červené, dokonce jsou i fialové brambory a žluté. Ovšem u brambor neplatí totéž co u červené cibule, která má v sobě víc vitaminů. Protože červená barva je pouze odrůdová vlastnost brambor. Slupku oloupete a uvnitř je normálně žlutá klasická brambora.

Čtěte také

Dříve se pěstovaly červené odrůdy většinou jako krmné brambory, takže spousta lidí ze starší generace vám řekne, že červené brambory nechtějí, že to jsou brambory pro prasata. Dnes už tomu ale tak není, červené odrůdy jsou velice kvalitní a chutné. Řekla bych, že jsou mnohdy lepší než klasické.

Jak správně skladovat brambory? Můžeme nějak ovlivnit, aby se nám nezačaly scvrkávat a nezačaly klíčit?
Ano. Při skladování je velmi důležité všechny brambory přebrat a roztřídit na menší a na ty, které jsou třeba nakopnuté nebo mají nějakou vadu. Vždy skladujeme jen brambory, které jsou bez optických vad. Prostě je musíme prohlédnout. Je lepší je nechat třeba 14 dní někde v pytli, potom je teprve vysypat a prohlédnout.

Čtěte také

Protože pokud je brambora nakopnutá nebo má nějakou nemoc či hnilobu, tak se to již za těch 14 dnů ukáže, A my si to můžeme krásně vytřídit. Vybereme si pěkné hlízy a skladujeme. Horší hlízy můžeme zkonzumovat rychleji. Zelené bychom měli úplně vyčlenit z konzumu. A potom samozřejmě brambory uskladníme v chladném a temném sklepě.

Nejlépe, když má někdo větraný a chladný sklep, kde je vlhkost kolem 85 procent, protože brambora velmi rychle ztrácí vodu. A když ji dáme do suchého sklepa, tak ona se začne scvrkávat. Aby se nescvrkávala, tak potřebuje vlhko. Nejlepší teplota pro uskladnění je kolem pěti minimálně 8 stupňů Celsia.

Pokud se brambory skladují při nižších teplotách, tak ony mění svoji chuť a zeslábnou. Říká se, že namrzlé brambory zeslábnou. A není vhodné je skladovat ani při vyšších teplotách, to se zase brambora dříve probouzí a začne klíčit. Takže pro nás také ztrácí svoji kvalitu.

Jak má vypadat správně opečená brambora?
Má být dozlatova, ale nesmí být spálená. Když si budete třeba dělat bramborové chipsy, tak byste je neměli krájet ručně. Lepší je nastrouhat je na struhadle, protože to nám zajistí, že plátky budou stejně silné. Při ručním krájení budou některé tenčí a další tlustší. Ty tlustší pak budou nedosmažené a tenčí naopak zhnědnou, to bychom také neměli konzumovat.

To jsou rady Vlasty Kejklíčkové z rodinné farmy Kejklíček v Hradci Králové. Moc děkujeme za návštěvu i za zajímavé povídání o bramborách.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související