Zázračná cibule není jen potravina, je to i přírodní antibiotikum. Nejen babské rady na různé potíže

22. srpen 2022

Naším tématem je dnes cibule. Ta je dostupná v ochodech prakticky po celý rok, kdy se ale vlastně sklízí a kdy se sází? Na svých zahrádkách většinou začínáme cibuli sklízet právě v tomto období v druhé polovině srpna. 

Vlasta Kejklíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Farmářka Ing. Vlasta Kejklíčková rodinné farmy Kejklíček hovoří v naší radioporadně na téma: cibule.

Známe různé odrůdy cibulí, jsou různé barvy i různých možností použití, ať už v kuchyni při vaření nebo i v přírodní léčbě různých onemocnění, jako je kašel nebo rýma. Proto se jí také někdy říká i přírodní antibiotikum. Co všechno tedy taková cibule obsahuje?

Cibule je opravdu zvláštní rostlina. Existují různé druhy, od nejznámější bílé cibulky, přes žlutou až po červenou nebo také šalotku. Musím říct, že je mezi nimi maličký rozdíl z pohledu zdravotního. Asi úplně nejzdravější je cibule červená, protože ta obsahuje barviva antokyany, a to jsou přírodní antioxidanty. Má jich třeba až 25, tedy v tomto je cibule úplně nejvíc zdraví prospěšná.

Když maličko cibuli posolíte, tak podpoříte odtok tekutiny, ona pustí šťávu a není tolik agresivní. To se hodí třeba při přípravě pomazánek.
Ing. Vlasta Kejklíčková, zkušená farmářka

Samozřejmě obsahuje třeba i hodně chromu, vápníku, vitaminu C i vitaminu B6. Chrom je například důležitý pro diabetiky, protože jde ruku v ruce s hladinou cukru v krvi. Reguluje jeho hladinu. Takže pro diabetiky je důležité jíst červenou cibuli víc než ostatní druhy, které tuto látku neobsahují v takovém množství.

Je tedy nachlazení to nejčastější onemocnění, kdy se cibule používá podle takzvaných babských rad?

Čtěte také

Určitě ano. I když děti to třeba nemají při nachlazení moc rády, že se cibule jemně nakrájí, maličko osolí a přidá se k tomu med, aby se potlačila štiplavá chuť cibule. Nebo můžete i cibuli smíchat s cukrem. Když maličko cibuli posolíte, tak podpoříte odtok tekutiny, ona pustí šťávu a není tak čpavá, není tolik agresivní.

Také při přípravě pomazánek je dobré cibulku trošku posolit a nechat ji chvilku odstát. Teprve potom ji do pomazánky přidat. Nebude pal tak agresivní pro náš trávicí trakt, kdo má třeba problémy s tímto.

Dělají se různé vývary, buď jako polévka nebo klasický odvar z cibule. Tam se dá jen cibule a troška majoránky, povaří se to ve vodě a děti to vypijí jako čaj, protože cibule vařením zesládne.

Čtěte také

A další perfektní využití je, když vás štípne nějaký hmyz. Rozkrojte cibuli, přiložte ji na postižené místo a okamžitě ustoupí nepříjemné štípání a pálení. To je další dobrý desinfekční účinek cibule.

Slyšela jsem, že při přípravě zeleninových salátů je dobré cibuli spařit, prostě ji přelít horkou vodou.

Ano, ona tím ztratí svoji štiplavou. Ano, dělá se to. Většina lidí, kteří mají problém s požíváním cibule, tak ji většinou úplně vyřadí ze svého jídelníčku a nepoužívají ji. Pro tyto případy je dobré použít cibuli šalotku. Protože ta je zvláštní, většinou menší a z jednoho místa vyrůstá více cibulek pohromadě. Takže když ji rozkrojíme, vidíme víc cibulek vyrůstajících z jednoho místa. A ona není tak nadýmavá a agresivní. Tedy je vhodná třeba pro kojící maminky.

Jana Kudyvejsová a Vlasta Kejklíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou cibulovou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související