Zapečená cibule s mletým masem. Recept ze staré české kuchařské knihy

Cibule je nejen zdravá, ale také krásná (ilustrační foto)

Cibule není jen skvělá příloha, ale dá se s ní pracovat i jinak. Naplněná mletým masem je velmi dekorativní a skvěle se hodí i na slavnostně prostřený stůl.

Mletým masem plněná zapečená cibule nepatří k jídlům, která by se objevovala na seznamech nejoblíbenějších krmí. Když ale případnou počáteční nedůvěru překonáme, jsme příjemně překvapeni.

Recept na zapečenou plněnou cibuli pochází ze staré české kuchařské knihy.

Mleté maso v misce

Suroviny: 300 g mletého masa (hovězí i vepřové), 8 větších cibulí, 50 g tvrdého sýra, petržel hladkolistá, sůl, pepř

Postup: Cibule oloupejte a dejte vařit do osolené vody. Měly by změknout, ale nerozvařit se. Uvařené cibule rozkrojte na poloviny, vnitřky vydlabejte. Půjde to dobře, když je po vrstvách jednoduše vytlačíte. Měly by vám vzniknout misky z dvou až tří cibulových vrstev.
Část vydlabané cibule nasekejte, sýr nastrouhejte najemno, přidejte nasekanou petrželovou nať, vše promíchejte s mletým masem, ochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte cibule, nešetřete, pečením se náplň trochu zmenší.
Cibule vložte do pekáčku, který lehce vytřete olejem, a pečte.
Příloha: bramborová kaše.