12 stromečků zdobí komnaty zámku Hrádek u Nechanic při vyhlášených tradičních vánočních prohlídkách

8. prosinec 2022

Adventní, voňavé a zdobné povídání. Na zámku Hrádek u Nechanic totiž pokračují Vánoce na Hrádku s prohlídkami vánočně vyzdobených komnat Harrachů. A také tam voní pověstný vánoční punč, jehož úžasná vůně se line ze zámecké kuchyně. Naším dnešním hostem je kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman.

Letošní Advent se u vás na zámku daří?
Já jsem absolutně nadšený, protože konečně po dvou letech, po covidové pauze, můžeme mít vánoční prohlídky. Těšili jsme se neskutečně a zájem lidí je obrovský. Díky tomu, že přišlo už teď přes 5000 návštěvníků a ještě je před námi opravdu nabitý prodloužený víkend, tak věřím, že se to číslo vyšplhá až někam na 7000. To znamená v celkovém součtu nás letos navštívilo přes 33 000 návštěvníků, a to je nádhera. S předchozími dvěma sezónami se to nedá srovnávat. Opravdu mě to velmi těší.

Na Boží hod poběží v České televizi pohádka Krakonošovo tajemství. Kdo zámek Hrádek nezná, tak tam uvidí naše komnaty.
Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Takže jste se tento rok skoro vůbec nezastavili.
Ano, celý náš zámecký tým, protože opravdu od Velikonoc do Vánoc to byl koloběh, který se nezastavil. Možná se teď na chvíli zastaví až na konci roku. I na to se trochu těšíme. Na druhou stranu jsme rádi, že návštěvníci opět našli cestu na Hrádek u Nechanic.

Čtěte také

Vaše vánoční prohlídky jsou vyhlášené. Nádherně vyzdobené místnosti, několik vánočních stromků. Kolik jich je letos?
12 vánočních stromečků zdobí naše nejreprezentativnější komnaty. Tedy první prohlídkový okruh v přízemí. Kromě toho se také návštěvníci o víkendu můžou těšit na otevřenou zámeckou kuchyni i kavárnu. Dokonce jsme opět připravili oblíbené vánoční noční prohlídky, kdy provázíme komnatami v noční čas. Ale ty jsou už beznadějně vyprodané.

Na ty se už tedy letos nedostaneme?
Letos už bohužel ne. Ale slibuji, že příští rok uděláme tři večery, nejen dva. A samozřejmě také vánoční koncerty. Teď v sobotu k nám přijede pianista Honza Jareš, na kterého se velmi těšíme. Tam ještě pár posledních lístků zbývá. A spolu s ním přijede i jeden z našich nejlepších saxofonistů, Roman Fojtíček.

Hrádek u Nechanic - vánoční koncert

Koncert bude samozřejmě také v jedné z reprezentativních místností vašeho zámku.
Ano, v srdci našeho zámku, ve Zlatém sále. Návštěvníci se často ptají, zdali se můžou ještě předtím podívat na prohlídku. Je to tak, že my během půl hodiny sklidíme veškerý mobiliář a umístíme 90 židlí, protože 90 lidí je úplně maximální počet, který se tam vejde. Je to takový proces, jako když se ve formuli 1 mění gumy. Tímto děkuji nejen zámeckému týmu, ale i našim průvodcům, kteří přikládají pravidelně ruku dílu.

Mám tu čest vám prozradit, že příští rok bude rokem Harrachů. A Hrádek u Nechanic bude jednou z vlajkových lodí projektu.
Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Letos už máte 28. ročník Vánoc na Hrádku. A do neděle máme možnost přijet.
Ano, víkend je určen pro normální návštěvníky, přes pracovní dny vítáme zejména zájezdy školek a škol. Ale nebojte se, s námi se úplně nerozloučíte, protože vás mohu ještě pozvat ke sledování České televize, ve které uvidíte Hrádek u Nechanic. Na Boží hod poběží pohádka Krakonošovo tajemství. Kdo zámek Hrádek nezná, tak tam uvidí naše komnaty, protože u nás v červenci natáčení této pohádky probíhalo.

Čtěte také

A po víkendu si hodíte takzvaně nohy na stůl, zamknete zámek a bude odpočívat?
Možná si někdo představuje, že přijde období, kdy se na zámku nemusí dělat vůbec nic. Ale není to pravda, připravuje se vždy celá nadcházející sezóna. A musím vám prozradit, že ta bude pro nás velice významná, protože každý rok Národní památkový ústav chystá konkrétní program. Jmenuje se Po stopách šlechtických rodů. Mám tu čest vám prozradit, že příští rok bude rokem Harrachů, kdy Hrádek u Nechanic bude jednou z hlavních vlajkových lodí projektu. Mohu vás tedy už pozvat na slavnostní otevření celé sezóny 1. dubna na Hrádek u Nechanic, kde to vypukne. Ale ještě mnoho dalších věcí se chystá na příští rok. Máte se na co těšit. Spolu s námi

Čtěte také

Co můžeme ještě prozradit?
Jednou ze stěžejních věcí je například obnova hostinských pokojů, kdy se našly finanční prostředky a dokážeme obnovit a zrestaurovat mobiliář, který je uvnitř těchto komnat. A návštěvníci se budu moci těšit na samostatný okruh, kde pozveme nejvýznamnější a nejzajímavější hosty, kteří toto letní a lovecké sídlo rodu Harrachů navštívili. A mezi další věci patří také publikace, které se budou věnovat Harrachům a také Hrádku u Nechanic. Je toho hodně, tak poprosím zájemce, aby sledovali naše webové stránky a sociální sítě. Tam najdete úplně všechno.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Dokáži si představit, jak krásné musí být svítání na Hrádku u Nechanic. To jsou asi nezapomenutelné okamžiky.
Já jsem spíš na krásné večery. Slýchávám, že ranní rozbřesky jsou prý krásné, ale nejsem ranní ptáče, takže tomu mohu jen věřit. Ovšem večery jsou krásné. Jistý historik, turnovský rodák Šimák, nazval Hrádek roztomilým harrachovským tuskulem, což je takové venkovské zátiší. A to přesně na Hrádek sedí. Opravdu je tam klid a noci plné hvězd stojí za to.

Přijeďte se tedy podívat na Hrádek u Nechanic. Kastelán zámku Martin Rejman byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související