Zřícenina Vízmburku ukáže zájemcům o historii svou skutečnou podobu. Vzniká 3D model hradu

3. duben 2021 09:28

Zřícenina hradu Vízmburk na Trutnovsku bude mít vlastní 3D model.  Několik desítek komponentů v těchto dnech vzniká na 3D tiskárně, celá stavba bude postavená na několikametrovém podstavci. Věrná replika hradu z dob jeho největší slávy bude po dokončení trvale umístěna v nově zpřístupněném hradním sklepení. 

Čtěte také

Stojíme v centru Havlovic a Jaroslav Balcar, místopředseda Sdružení pro Vízmburk, otevírá obrovská vrata.
„Tady jsou obecní garáže, kde nahoře v patře vzniká model hradu. Připravujeme ho spolu s panem Pulchartem. Tak se na to půjdeme podívat."

„Je tu taková dílnička a současně tady máme odkládací plochy a depozitář přes zimu. A když se podíváme, tak tady je stůl s polystyrenem a připravujeme reliéf makety."

Zatím vůbec netuším, co bych si pod tím měla představit. To by mohl nastínit Ivan Pulchart, člen sdružení.
„Debatovali jsme o tom, že budeme mít 3D model hradu a že bychom chtěli vytvořit reliéf krajiny v terénu, aby bylo vidět, jak byl hrad v krajině usazen. Aby bylo vidět, že stavba byla ze tří stran chráněna prudkým kopcem a ze severní strany, kde byl přístup k hradu, byla hradba a předhradí. To chce ukázat."

Vidím nějaké plánek a na něm postavené části modelu.
„Vytvořili jsme si mapu, takový plánek, jak to asi vypadalo. Je to v měřítku 1 : 100. Tady máme podklad, na který bychom chtěli posadit hrad. A zde máme připravený model valu. Kolem hradu byly dva obranné valy."

Čtěte také

Jaroslav Balcar vysvětluje na základě jakých podkladů připravují model hradu.
„Máme zaměření, které provedl v minulých letech památkový ústav. Z toho vznikla i vizualizace hradu, které se my striktně držíme. Neboť maketa vzniká na dvou frontách. Tady v Havlovicích a současně v Praze, kde nám jeden člověk tiskne všechny komponenty na 3D tiskárně."

„Zhruba za týden nebo za čtrnáct dní by všechno mělo být hotové. My je potom implantujeme do tohoto reliéfu a budeme upravovat podle skutečnosti, jak jednotlivé části spojovat a podobně."

Model hradu Vízmburku bude hotový zhruba do poloviny května. Návštěvníci ho budou mít možnost vidět jakmile se otevřou brány samotného hradu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související