Zpřísňují se další protiepidemická opatření. Počet nakažených totiž dál rychle stoupá

15. listopad 2021 08:45

Vláda ode dneška zpřísňuje další opatření proti šíření onemocnění covid-19. Čísla nakažených totiž v Česku i nadále rychle stoupají. Nová opatření platí například na vysokých školách. Reportérka Michaela Vančurová je momentálně na Univerzitě Hradec Králové.

Co konkrétně ode dneška na vysokých školách platí?

Čtěte také

Studenti musí nově nosit ochranu dýchacích cest i při výuce. Toto opatření platí v učebnách, kde je 50 a více studentů. I doteď museli studenti nosit respirátor, nicméně sundat si ho mohli ve chvíli, kdy se usadili.

Tady na Univerzitě Hradec Králové to ale není žádná novinka, protože vysoká škola sama zavedla toto opatření už 3. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci.

A dodržují toto opatření studenti na hradecké univerzitě?

Čtěte také

Ano, podle vedení vysoké školy k nošení respirátorů při výuce přistoupili jak studenti tak i vyučující velmi vstřícně a profesionálně. Je to možná i tím, že v rámci boje s pandemií se v minulém období zapojily stovky studujících z Univerzity Hradec Králové do dobrovolnických aktivit.

A navíc z šetření mezi studujícími prý vyplývá, že drtivá většina z nich nechce znovu přejít na distanční výuky a ten klasický prezenční režim je šířením koronaviru ohrožen.

Nejen ve školách ale byla zpřísněna opatření, co tedy dalšího se dneškem mění?

Nově se musí povinně testovat zaměstnanci lůžkové péče, kteří přicházejí do kontaktu s pacientem a nejsou očkováni proti onemocnění covid-19.

Čtěte také

Testování bude povinné jednou týdně a první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Zároveň také cizinci, kteří dlouhodobě pobývají v Česku, nebudou muset za očkovací vakcínu platit, bude jim hrazena z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Zaplatí si však za aplikaci očkování.

Nedělních 5650 případů covidu je čtvrtá nejvyšší hodnota pro tento den v týdnu od začátku epidemie. Nejhorší byl loňský 25. říjen se 7300 případy. V nemocnicích bylo na konci víkendu 3803 lidí s covidem, za týden jejich počet stoupl o 855. V těžkém stavu je 15 procent z nich.

Spustit audio

Související