Zkuste slané jahody. Recept od Radka Pálky vás překvapí, ale při velkém vedru jistě krásně osvěží

16. červenec 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:02 Jak stráví dovolenou a léto zpěvák Jan Bendig
  • 05:02 Naše zdraví a protistresové potraviny
  • 10:01 Jak sportovat, aby bylo zdravé naše srdce
  • 15:29 Letní módní kabelky 
  • 18:30 Sluneční brýle jako nezbytný letní doplněk pro ženy i muže
  • 22:53 Recept na slaný jahodový salát od šéfkuchaře Radka Pálky

Asi málokdo si dovede představit letní mlsání bez jahod. O nich si dnes povídám s šéfkuchařem Radkem Pálkou.

Proč si připravit jahody na stůl?

Já rád pracuji se sezónními surovinami. Takže když je čas jahod, tak nebudu hledat hrušky. Když je velká úroda, tak děláme z jahod marmelády a zavařujeme je. Já ovšem doporučuji jíst je čerstvé.

Čtěte také

A v poslední době jsem si velmi oblíbil jahody v kombinaci na slano. Je to trošku překvapivé, ale ten recept je úžasný. Jahody se kombinují s rukolou, která je nahořklá, a k tomu kyselá chuť bílého vinného octa. A zároveň se ještě do dresinku přidává mák.

Je léto a všichni grilují bůček nebo krkovičku. Ale je dobré si dát jahody, protože ony kromě vitamínů C a K obsahují i kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou velmi nízkokalorické. A hodí se právě jako výborná kombinace k masu.

Ke kalorické bombě skvělý slaný jahodový salát

Začneme zálivkou, ta je poměrně jednoduchá. Budeme potřebovat 80 ml rostlinného oleje, 4 velké jahody, špetku soli, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a 1 polévková lžíce celého máku.

Čtěte také

Všechny suroviny, kromě máku, dejte do mixéru a rozmixujte. Není zapotřebí přidávat žádnou vodu, protože ji pustí jahody a je tam i vinný ocet. Vznikne krásně sladkokyselá zálivka. A teprve po rozmixování přidejte mák. Protože kuličky máku jsou krásně vidět a dělají i ozdobu.

Na samotný salát si připravte 1 balení rukoly (vanička vážící 125 g), 250 g jahod, půl červené cibule, 1 salátovou okurku, 60 g ořechů, já doporučuji pekanové ořechy, ale ty jsou jednak špatně k dostání a také poměrně drahé, takže můžete použít vlašské nebo lískové, dál 60 g sušených brusinek, 1 vaničku řeřichy a 200 g čerstvého kozího sýra.

Jahody nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky, cibulku najemno, a smíchejte vše dohromady.

Čtěte také

Přidejte ořechy a brusinky, zalijte připraveným dresinkem a ideálně hned konzumujte. Protože jahody v kombinaci s octem začínají brzy vadnout a pouští vodu. To by nebylo úplně hezké.

Pokud byste si chtěli tento salát udělat třeba k večeři, tak si ho připravte, ale nezalévejte ho zálivkou. Zalijte ho vždy až těsně před tím, než ho budete jíst.

Kdo chce, tak si to ještě posype oním kozím sýrem.

A ještě mám jeden výborný tip z Itálie. Italové velmi rádi konzumují jahody s kvalitním balzamikovým octem. A to je tedy úžasná pochoutka.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.