Zkuste slané jahody. Recept od Radka Pálky vás překvapí, ale při velkém vedru jistě krásně osvěží
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 01:02 Jak stráví dovolenou a léto zpěvák Jan Bendig
- 05:02 Naše zdraví a protistresové potraviny
- 10:01 Jak sportovat, aby bylo zdravé naše srdce
- 15:29 Letní módní kabelky
- 18:30 Sluneční brýle jako nezbytný letní doplněk pro ženy i muže
- 22:53 Recept na slaný jahodový salát od šéfkuchaře Radka Pálky
Asi málokdo si dovede představit letní mlsání bez jahod. O nich si dnes povídám s šéfkuchařem Radkem Pálkou.
Proč si připravit jahody na stůl?
Já rád pracuji se sezónními surovinami. Takže když je čas jahod, tak nebudu hledat hrušky. Když je velká úroda, tak děláme z jahod marmelády a zavařujeme je. Já ovšem doporučuji jíst je čerstvé.
Čtěte také
A v poslední době jsem si velmi oblíbil jahody v kombinaci na slano. Je to trošku překvapivé, ale ten recept je úžasný. Jahody se kombinují s rukolou, která je nahořklá, a k tomu kyselá chuť bílého vinného octa. A zároveň se ještě do dresinku přidává mák.
Je léto a všichni grilují bůček nebo krkovičku. Ale je dobré si dát jahody, protože ony kromě vitamínů C a K obsahují i kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou velmi nízkokalorické. A hodí se právě jako výborná kombinace k masu.
Ke kalorické bombě skvělý slaný jahodový salát
Začneme zálivkou, ta je poměrně jednoduchá. Budeme potřebovat 80 ml rostlinného oleje, 4 velké jahody, špetku soli, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a 1 polévková lžíce celého máku.
Čtěte také
Všechny suroviny, kromě máku, dejte do mixéru a rozmixujte. Není zapotřebí přidávat žádnou vodu, protože ji pustí jahody a je tam i vinný ocet. Vznikne krásně sladkokyselá zálivka. A teprve po rozmixování přidejte mák. Protože kuličky máku jsou krásně vidět a dělají i ozdobu.
Na samotný salát si připravte 1 balení rukoly (vanička vážící 125 g), 250 g jahod, půl červené cibule, 1 salátovou okurku, 60 g ořechů, já doporučuji pekanové ořechy, ale ty jsou jednak špatně k dostání a také poměrně drahé, takže můžete použít vlašské nebo lískové, dál 60 g sušených brusinek, 1 vaničku řeřichy a 200 g čerstvého kozího sýra.
Jahody nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky, cibulku najemno, a smíchejte vše dohromady.
Čtěte také
Přidejte ořechy a brusinky, zalijte připraveným dresinkem a ideálně hned konzumujte. Protože jahody v kombinaci s octem začínají brzy vadnout a pouští vodu. To by nebylo úplně hezké.
Pokud byste si chtěli tento salát udělat třeba k večeři, tak si ho připravte, ale nezalévejte ho zálivkou. Zalijte ho vždy až těsně před tím, než ho budete jíst.
Kdo chce, tak si to ještě posype oním kozím sýrem.
A ještě mám jeden výborný tip z Itálie. Italové velmi rádi konzumují jahody s kvalitním balzamikovým octem. A to je tedy úžasná pochoutka.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Letní putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za regionálními specialitami aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a další jídla.
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. 10 důležitých rad, jak si naplno užít nejrůznější grilování
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes jsme už náročnější. Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. Kouzlíme v kuchyni aneb Oslaďme dětem konec prázdnin
Sladká teplá jídla mají v Čechách mnoho příznivců, zejména mezi dětmi. A není divu, tradiční kuchyně je plná receptů, které uspokojí milovníky sladkých chutí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka