Rada zkušené zahradnice: Nevybírejte jahodník slibující bohatou úrodu. Je to většinou na úkor chuti

9. červen 2022

Také máte rádi jahody? Tohle drobné ovoce je známé už z dob starověkého Říma. Pro svoji chuť bylo dříve považováno za královské ovoce nebo také za ovoce lásky. U nás se jahody začaly pěstovat hojněji až v 19. století. 

Markéta Černínová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsem ráda, že pozvání do radioporadny přijala odbornice na jahody, zahradnice Markéta Čermínová z jahodárny v Pileticích. Jaké jahody máte nejraději?
Nejlepší jahody jsou čerstvě utržené ze záhonků. A potom samozřejmě klasika jsou jahodové knedlíky nebo nepečený jahodový dort. Zakysaná smetana, piškoty a čerstvé jahody.

Kde je víc mokro zvolte jahodníky menšího vzrůstu. Naopak, když víte, že se vám déšť vyhýbá, vyberte si mohutnější odrůdu.
Markéta Čermínová, zahradnice

Pěstování ve velkém je určitě náročnější, protože počasí neporučíme. Člověk musí být trošku dobrodruh, aby se do toho pustil.
Někdy to jsou nervy, obzvláště, když předpověď počasí slibuje nějaké vytrvalé deště nebo se má přihnat bouřka či krupobití. Ideální je, když aspoň část plochy je zastřešena fólií, která chrání úrodu. Když sklízíte jahody pro obchody, kde se ještě musí převážet, transportovat a uchovávat, tak je dobré, když opravdu není vystavena vlhku a dešti.

Čtěte také

Jaká jsou největší rizika pěstování jahod? Sucho také určitě není ideální.
Rozhodně je vhodná přiměřená zálivka. To znamená, když je moc vody je to špatně, a když je vody málo, také je to zlé. Určitě je vhodné si dobře založit záhon. Když přemýšlíte, že chcete pěstovat jahody, vyberte si pro ně místo, kde jahody nikdy předtím nerostly. To už je opravdu záruka úspěchu. A dobrá, kvalitní, humózní půda.

Často, když člověk sází malinkaté sazeničky, tak má pocit, aby záhonek byl plný, dávají je hodně blízko u sebe. Chceme hodně jahod. Ale pak je v tom porostu vlhko, drží se tam plísně. Chce to vzdušný porost, aby tam byl prostor, nechat si dostatečné místo i na to, aby se dalo procházet. Abyste k jahodám mohli ze všech stran. A musíte se o jahody starat a hýčkat si je.

Čtěte také

Je jedno po jaké odrůdě sáhneme? Protože k nám spadají i Krkonoše, což je specifická oblast.
Vyšší nadmořská výška nehraje až tolik důležitou roli. Spíš rozhoduje, jestli máte půdu lehkou nebo těžkou, podle toho vybírejte odrůdu jahod. A vybírejte i podle toho, jestli u vás třeba častěji prší, někde jsou taková místa, kde je víc mokro. Tam zvolte jahodníky menšího vzrůstu, protože budou dříve osychat a nebude se tam držet voda.

Naopak, když víte, že se vám déšť vyhýbá, tak si zvolte mohutnější odrůdu, protože naopak tak snadno nevysychá. Plody nepoškodí sluníčko, protože jsou schované pod záplavou mohutných listů. A určitě je dobé zalévat, hlavně v období, kdy rostlinka kvete a pak se vytvářejí plody.

Markéta Černínová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když dobře vybereme odrůdu, budeme mít lepší úrodu?
Určitě. Odrůd je nepřeberné množství, ale nevybrala bych jahodník, které slibuje bohatou úrodu. Protože tam je to většinou na úkor chuti. A ta je podle mne na jahodě nejdůležitější. Protože když budete mít hodně jahod, ale budete si říkat, že to není úplně ono, tak si myslím, že nebudete tak spokojená, jako když jich budete mít o malinko míň, ale budou voňavé a výborné.

Celou jahodovou radioporadnu se zahradnicí Markétou Čermínovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související