Na polích se červenají první jahody a někteří pěstitelé už otevírají pro zájemce možnost samosběru

27. květen 2022 07:39

Zemědělcům na polích dozrávají první jahody. Ty míří hned do obchodů a někde už pěstitelé nabízejí i možnost natrhat si plody na poli svépomocí. Cena při samosběru by podle prodejců mohla být letos podobná jako loni, s výrazným zdražováním nepočítají.

Čtěte také

„Sluníčko nám ještě moc nepřálo na to dozrávání, na růst ano. Je prvních pár červených jahod,“ ukazuje Petr Andrašovský z Agrodružstva ve Lhotě pod Libčany řádku ovoce.

První samosběr tu uspořádali narychlo už v úterý - asi o týden až deset dní dříve než minulé roky. „Byla to taková hurá akce. Rozhodovali jsme se narychlo kvůli předpovědi deště, aby nám to nezplesnivělo. Znovu sem na jahody mohou přijít zájemci dnes odpoledne.

Také v Pileticích se zaměstnanci chystají jahody dnes sbírat, zatím ovšem ovoce poputuje pouze do obchodů. Se samosběrem pro veřejnost počítají příští nebo přespříští týden.

jahody

„Teď bychom na samosběr uspokojili jen asi 40 lidí, to je moc málo. Když nám sem potom přijde větší množství zájemců, tak potřebujeme, aby si všichni jahody nasbírali. Takže se nejdříve sbírá jen pro obchod a až bude dost zralých jahod, začne samosběr, vysvětluje pěstitelka jahod z VH Agroprodukt Piletice Markéta Černínová.

Čtěte také

Zemědělci doufají, že bude dozrávání přát počasí. „Pokud nezasáhne počasí nějakým nepředloženým krokem, tak to vypadá, že bude dobrá sezóna. Ovšem nesmí přijít kroupy ani vytrvalý déšť. Protože když potom do jahod prší v kuse den a noc, spadne nějakých 20 milimetrů srážek, tak to jahody nepřežijí a rozmočí se.

Kvůli vyšším cenám energií, hnojiv a pohonných hmot můžou podle Petra Andrašovského z Agrodružstva ve Lhotě pod Libčany jahody při samosběru oproti loňsku zdražit. „Letošní sklizeň budeme prodávat samosběrem jahody v rozmezí 60 až 70 korun, asi stejně jako loni. Zdražování bude, ale mírné.

S podobným možným zdražením počítají i v Pileticích, kde by se cena měla pohybovat mezi 60 až 75 korunami za kilogram.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související