Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. Kouzlíme v kuchyni aneb Oslaďme dětem konec prázdnin
Sladká teplá jídla mají v Čechách mnoho příznivců, zejména mezi dětmi. A není divu, tradiční kuchyně je plná receptů, které uspokojí milovníky sladkých chutí. Ovocné knedlíky, kynuté buchty, žemlovka nebo buchtičky se šodó. Dali byste si? Oblíbené jsou také lívance, palačinky, vafle nebo muffiny, které lze podávat i za studena.
Někdo je miluje horoucí láskou a někdo je zkrátka nemusí vůbec. Sladká jídla jsou oblíbená hlavně u dětí a některým ta obliba vytrvá i do dospělosti. S nostalgií vzpomínáme na babiččiny meruňkové nebo borůvkové knedlíky, nudle s mákem a šišky se strouhankou.
Čtěte také
A občas si tajně uděláme krupicovou kaši s nastrouhanou čokoládou a rozpuštěným máslem, kterou ujídáme dokolečka dokola jako zamlada. A co teprve buchtičky se šodó? Hvězdný pokrm školních jídelen! (Možná jediný)
Říká se, že jídlo musí být hezké na pohled, protože jíme i očima. A největšími odborníky na takové vaření jsou děti. Sladká hlavní jídla jsou trochu specifikem české kuchyně, v zahraničí to většinou není nic obvyklého.
Podlehněte nostalgii a uvařte dětem podle receptů Radka Pálky na konci prázdnin něco dobrého a sladkého!
Recepty z Českého rozhlasu
Mám to štěstí, že celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00 jsem hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".
Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. Kouzlíme v kuchyni s rajčaty, mají mnoho zdravotních benefitů
Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijte proto nyní voňavá a čerstvá rajčata k přípravě pokrmů na maximum.
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. 10 důležitých rad, jak si naplno užít nejrůznější grilování
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes jsme už náročnější. Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.