Život v kůži pračlověka nebo archeologa můžete prožít v Archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové

21. duben 2023

Ve Všestarech u Hradce Králové vzniklo díky archeologům unikátní muzeum pravěku. V tamním Archeoparku se návštěvníci dozvědí, jak pračlověk žil, kde bydlel i jaké nástroje používal. V pátek 21. dubna připravil Český rozhlas Hradec Králové pro své posluchače od 9:04 tematický tříhodinový přímý přenos z Archeoparku Pravěku ve Všestarech.

Archeopark je rozdělen na vnitřní a venkovní část. Uvnitř muzea návštěvník postupně projde tři patra, tematicky rozdělená na podsvětí, život a nebe. Podsvětí je zařízeno jako jeskyně s nástěnnými malbami.

Čtěte také

„Vše jsou předlohy z francouzských a španělských jeskyní. Teď se nacházíme v zahraničním fenoménu, to je megalitická hrobka, ve kterých se skutečně pohřbívalo, dokonce i opakovaně. My jsme to tady vyřešili tak, že vždycky ve stěně té megalitické hrobky jsou konkrétní ukázky způsobů pohřbívání na našem území,“ přiblížil archeolog Radomír Tichý, který je odborným garantem celého muzea.

Dominantou prostřední části interiéru je velký model pravěké krajiny o rozměru osm krát tři metry, zaujmou ale i drobnosti, jako repliky keramiky, nástrojů nebo kostí.

V kůži pračlověka i archeologa

Čtěte také

Venku návštěvníci narazí na obydlí pravěkých lidí. Vše je v reálné velikosti, takže si mohou představit, v jakých podmínkách pračlověk žil. V domech jsou hliněné podlahy a do budoucna by se měly objevit i pícky.

Ve venkovní části si také mohou zájemci na vlastní kůži vyzkoušet, co obnáší práce archeologa. Záměrem totiž bylo nabídnout co nejvíce interaktivní prohlídku.

Čtěte také

„Chtěli jsme, aby to zde vypadalo, jako kdyby archeolog právě odešel na polední pauzu, aby to pro návštěvníky představovalo archeologický výzkum. Jsou připravené jámy, které ještě zaplníme, zasypeme hlínou, a necháme tady návštěvníky hrát si pod odborným dozorem na archeologii,“ uvedl archeolog Václav Drnovský.

Výstavba Archeoparku začala na podzim roku 2011 a celkem stála 47 milionů korun, přičemž značnou část pokryly dotace z evropského operačního programu Severovýchod.

Naplánovat cestu do pravěku a získat víc informací je možné na www.archeoparkvsestary.cz

V pátek 21. dubna dopoledne jsme pro vás vysílali z Archeoparku pravěku ve Všestarech z Hradce Králové. Celý přenos si můžete poslechnout v našich Celodenních záznamech.

Spustit audio

Související