Archeopark ve Všestarech rozšíří kinosál a stálé expozice. Nově v nich budou i nálezy z Rychnovska

26. únor 2023 07:27

Archeopark ve Všestarech na Královéhradecku chce být přitažlivější pro návštěvníky. Do tří let proto rozšíří stálé expozice. Představí v nich třeba archeologické nálezy z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, z průzkumů z dálnice D11 nebo expedice Monoxylon. Větší prostor dostanou i archeologické experimenty. 

Čtěte také

Úpravy mají stát 30 milionů korun. Většinu pokryjí evropské dotace, zbytek zaplatí Královéhradecký kraj.

Ve vitrínách expozice v prvním patře, která je věnována běžnému životu lidí v pravěku, jsou nyní, mimo jiné, vystaveny v archeoparku vyrobené repliky pravěkých nástrojů. Kamenné brousky, sekerky, kamenomlaty a další nástroje různých velikostí nově obohatí skutečné archeologické nálezy.

Čtěte také

Zápůjčky z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou popisuje archeoložka muzea Martina Beková. „Budou soužit expozici, kterou vytváří docent Tichý. Pokud vím, věnuje se v poslední době velmi intenzivně experimentům se zpracováním této broušené kamenné industrie.“

Právě tyto kamenné nástroje pomohou při dalších experimentech a hledání odpovědí na to, jak skutečně vznikly a k čemu sloužily.

Tomáš Zelenka a Martina Beková z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou

„Mně osobně se na archeologickém experimentu líbí především to, že na začátku toho víme opravdu málo, ale ty výsledky pak nesouvisí s naší racionální úvahou, ale jsou právě vedeny oním praktickým pokusem, přibližuje vizi nové expozice ředitel Archeoparku ve Všestarech docent Radomír Tichý.

Například na vyvrtání otvoru do kamenných nástrojů používali naši předci v pravěku primitivní pomůcky, říká archeoložka Beková. „Používali buď takzvanou piketáž, to znamená, že ty otvory vyťukávali. Ale toho asi nebylo tolik, protože ten postup byl poměrně náročný a kameny víc praskaly.

„Nebo je vrtali. A potom je docela důležité, co jim sloužilo jako vrták. My jsme se ještě ve škole učili, že to byly většinou bezové tyčky podsypávané nějakým abrazivem.

Bylo to ale skutečně tak?

Ptám se ředitele Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáše Zelenky. „To právě úplně nevíme. A je to záležitost, kterou se kolegové experimentátoři intenzivně zabývají. V poslední době je ten trend takový, že k vrtání se snaží využívat spíše zvířecí kosti.

Čtěte také

„Ono to není úplně jednoduché. Protože se musí vybrat správná kost ze správného zvířete, aby měla ten správný rozměr. A i tak ony vrtáky poměrně rychle ubývají. Je jich velká spotřeba, říká Tomáš Zelenka.

Díky tomuto projektu vzniknou v areálu Archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové dvě nové dílny s nabídkou programu pro školy. A rozšíří se také kinosál pro pořádání přednášek. Třeba právě na téma archeologických experimentů.

Archeopark pravěku Všestary je unikátní svým zaměřením a je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v České republice. Je určen pro širokou veřejnost, rodiny s dětmi, školní exkurze, turisty i zájemce o archeologii. Cílem je návštěvníky seznámit s životem v pravěku prostřednictvím tzv. živé archeologie.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související