Experimentální archeologové dokončují ve Všestarech dlabanou dřevěnou loď pro výzkumnou expedici

4. září 2022 08:20

Experimentální archeologové ve Všestarech na Královéhradecku v těchto dnech dokončují dřevěný člun pro expedici Monoxylon. Ta se uskuteční už po čtvrté. Cílem expedic je prakticky ověřit možnosti primitivních dřevěných lodí při šíření raných zemědělských populací ve Středomoří. 

Teď zbývá už jen doladit detaily a osadit loď lavicemi. Poprvé chtějí archeologové člun na vodu spustit zhruba za měsíc, a to na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku.

Čtěte také

„Já dnes vlastně poprvé pracuju nástrojem železným. Dá se říct, že to je taková práce za odměnu. Jde o teslici, která slouží k oddělování dlouhých, plochých třísek,“ ukazuje budoucí pádlař na lodi Jan Císař.

Předlohou je skutečný archeologický nález lodi z italského jezera Bracciano staré 8 tisíc let. Z většiny pracovníci používají autentické nástroje tehdejší doby. „Používali jsme kamenné nástroje, dál z paroží, i kostěné klíny a všemožné techniky. Vyštípávali jsme například celé desky z vnitřku člunu.

Experimentální archeologové dokončují ve Všestarech dlabanou dřevěnou loď

Z desek vzniknou lavice, na kterých budou při plavbě námořníci sedět. Zvenku ještě zbývá lehce upravit tvar lodi

Čtěte také

„Tady na levé straně je příď zkosená, na druhé straně ji ještě potřebujeme přibrat. A také stěny vepředu budou z obou stran tenčí. To znamená, že příď bude více do špičky. Také bude ještě maličko tvarovat záď člunu, ale ta už má v podstatě finální tvar, popisuje ředitel Archeoparku ve Všestarech Radomír Tichý.

Na záď ještě přijde dlouhé kormidlo. 11 a půl metrů dlouhou loď pak bude pohánět 20 pádlařů a řídit jeden kormidelník. Poprvé chtějí archeologové loď vyzkoušet zhruba na konci září na vodní nádrži Rozkoš.

Čtěte také

„Rozkoš je pro nás takovým tradičním výcvikovým střediskem výprav Monoxylon, protože je to velká vodní plocha a když fouká vítr, tak dokáží být uprostřed nádrže i pro nás zajímavé vlny. I když nejsou samozřejmě nijak obrovské v porovnání s mořem. A je to také vodní plocha, která při najíždění kilometrů dá možnost, aby to nebylo jen v nějakém uzavřeném prostoru, míní Radomír Tichý.

Poté ještě archeology čekají další soustředění a trénink. Na Egejské moře vyplují v půlce příštího června a za měsíc chtějí urazit zhruba 500 kilometrů z pobřeží Turecka do Řecka.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související