Žijící legenda loutkového divadla Drak v Hradci Králové aneb Píseň života režiséra Josefa Krofty

30. březen 2023

U příležitosti nedožitých 80. narozenin režiséra Josefa Krofty jsme pro vás z našeho archivu vybrali pořad Žijící Legenda Josef Krofta anebo Píseň života Josefa Krofty, který s ním před dvanácti lety natočila redaktorka Marta Růžičková. Technicky spolupracovali Jiří Václavíček a Leoš Sedláček.

Čtěte také

Dnes si připomínáme nedožité osmdesáté narozeniny vynikajícího českého režiséra a vysokoškolského pedagoga profesora Josefa Krofty, velké osobnosti nejen českého, ale i světového loutkového divadla.

Josef Krofta se narodil 30. března 1943 v Uherském Hradišti, ale známým se stal především díky svému dlouholetému působení v královéhradeckém Divadle Drak, kam přišel v roce 1971 a kde vytvořil řadu vynikajících inscenací. Připomeňme například hry Sen noci svatojánské, Enšpígl, Prodaná nevěsta nebo Šípková Růženka.

Čtěte také

Výčet jeho inscenací, které se staly pro vývoj českého divadla zásadní a mnohdy rozhodující, je nesmírně bohatý, inspirující a mluví dodnes sám za sebe. Ne náhodou se proto Josef Krofta stal také historicky prvním držitelem Thálie v roce 2012 za dlouholeté mistrovství v oboru loutkového divadla.

Dokumentární pořad o legendě loutkového divadla Drak v Hradci Králové, režiséru prof. Josefu Kroftovi, natočila Marta Růžičková v roce 2011 v Českém rozhlase Hradec Králové. Věříme, že netradičně pojatá Návštěva u pana režiséra, vás potěší stejně jako nás.

Prof. MgA. Josef Krofta a jeho manželka Jana hosty PéHáčka
autoři: Marta Růžičková , baj
Spustit audio

Související