Židovský hřbitov v Dobrušce, kulturní památku ze 17. století, čistí ve svém volném čase dobrovolníci

26. srpen 2020 10:40

Dobrovolníci začali čistit starý židovský hřbitov v Dobrušce na Rychnovsku. Jde o pracovníky kulturních zařízení města, kterým není osud památky ze 17. století lhostejný a ve svém volném čase se s tím rozhodli něco udělat. První brigádu mají za sebou, ještě jich na ně ale mnoho dalších čeká. Vypravila se za nimi reportérka Jana Házová.

Technické služby města Dobrušky právě naložily plný kontejner větví, listí a různých rostlin. Přicházím do prostoru bývalé márnice, je to vchod na místní starý židovský hřbitov.

Čtěte také

Dobrovolníci tady pod dohledem Pavly Skalické, vedoucí Vlastivědného muzea v Dobrušce, prořezali část hrobů. Co už zvládli udělat?
„K dnešnímu dni jsme zvládli tak pětinu hrobů očistit od náletových dřevin a vegetace. Tato akce vznikla díky tomu, že se rozbil zámek u brány hřbitova. Muzeum má klíče, takže jsme se sem šli podívat a přitom jsme zjistili, že už delší dobu není o hřbitov pečováno. A bylo nám to moc líto."

Stojíme právě u krásně očistěných hrobů. Co dál se tady bude dít?
„Musíme to brát tak, že se jedná o kulturní památku. Hřbitov pochází ze 17. století. A už nemůžeme čekat, že bude vypadat jako křesťanské hřbitovy v současnosti, kde se o ně opravdu někdo stará. Tady teď stojíme na novější části hřbitova, ale nejstarší náhrobky v zadní části hřbitova jsou z roku 1688. Kamenné, kvadratické stély, goticko-renesančního stylu. Jde o pískovcové kameny, na kterých už ono hebrejské písmo už téměř není poznat."

Jdeme se podívat do zadní části hřbitova

„Teď jdeme po bývalé zdi. Pod námi by se nacházela zeď původního hřbitova. Starý židovský hřbitov byl mnohem menší, jeho rozloha se udává padesát krát deset kroků. Kdybychom si to odkrokovali, tak tady začínáme a padesát kroků od nás se nachází ty nejstarší náhrobky."

Čtěte také

V jedné ruce pilku a ve druhé srp. Pavel Verner právě otrhává, osekává a ořezává zeleň z jednoho náhrobku.
„Chodil jsem sem s tátou už jako malý kluk. Odmalička jsme se o hroby starali. Teď se to zase díky paní ředitelce z muzea obnovilo. Takže to je moc fajn. Musí se z kamene sundat břečťan, aby to netrhalo pískovcové hroby a vypadalo to lépe."

Dnes se tedy z dobrušského židovského odvezl první kontejner. Další budou jistě zapotřebí v následujících dnech a měsících.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související