Do Dobrušky se vrátila empírová knihovna, která stála v rodině buditele Františka Vladislava Heka

30. červen 2020 09:01

Pro někoho obyčejná skříň, pro jiného vzácná pozůstalost po významném spisovateli. Do domku F. L. Věka v Dobrušce na Rychnovsku se vrátila část pozůstalosti po slavném spisovateli F. V. Hekovi. Právě tento český národní obrozenec se stal Aloisu Jiráskovi předobrazem hlavního hrdiny i celého románu F. L. Věk. 

Teď se do dobrušského domku, který slouží jako muzeum, dostala vzácná skříň. Darovali ji Hekovi potomci.

Čtěte také

Vstupujeme do jedné z místností starého domku F. L. Věka v Dobrušce. Čeká tady na nás Pavla Skalická, vedoucí zdejšího muzea.

„Můžeme se rovnou přesunout ke knihovně, úplně čerstvě přemístěné sem k nám do domku F. L. Věka. Původně pravděpodobně nepochází přímo z tohoto domu, ale měla by pocházet z rodiny Františka Vladislava Heka. A skříň je to opravdu klasicistní, empírová. Měla by být z počátku 19. století."

„Skříň byla zřejmě v jedné z měšťanských domácností na náměstí v Dobrušce, kam se Hekovi přestěhovali. Nebo potom z Kyšperka, kam se přestěhovala rodina za dcerou."

Zajímavé nové exponáty v domku F. L. Věka v Dobrušce

Skříň vypadá velmi zachovale. Tedy rodina a potomci F. V. Heka se o ni, zdá se, dobře starali. Měl slavný buditel sám v této knihovně uloženy knihy?

„To nevíme. A pravděpodobně se to už nikdy nedozvíme. Ale knihovna je zcela funkční. Pouze vzadu je stěna nahrazena sololitovou deskou. Ta samozřejmě pochází z nějakých pozdějších úprav. Ale jinak si myslíme, že nic nebrání tomu prohlásit, že opravdu tato skříň pochází z počátku 19. století."

Muzeum má ovšem ještě jeden zajímavý přírůstek

Pavla Skalická drží v ruce krabičku. V té se ukrývá háčkované pouzdro.
„Toto pouzdro je původně na dvě mince. My v něm už máme tedy pouze jednu. Ale bylo to dokonce i zfilmováno v populárním televizním seriálu F. L. Věk, že se setkal se slavným hudebním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem a že od něj tehdy dostal dva dvacetníky. A je tedy dost dobře možné, že jeden z nich právě držím v ruce."

Zajímavé nové exponáty v domku F. L. Věka v Dobrušce

Nahlédneme do malé kapsičky a prohlédneme si podrobně minci.
„Je tam takový tajemný háčkovaný zámek, aby mince z kapsičky nevypadla. Je to krásná ruční práce pravděpodobně někoho z potomků F. L. Věka. Mince je stříbrný krajcar, dvacetihaléř nebo dvacetikrejcar Josefa II."

Čtěte také

Co si za takovou minci tenkrát mohl člověk pořídit?
„Tyto podrobnosti ještě zjišťujeme. Včera jsem někde našla takovou neověřenou informaci, že to byl tehdejší dělnický denní plat."

Vzácná knihovna je už v těchto chvílích k vidění v rodném domku F. L. Věka v Dobrušce. Čeká ji teď také zkoumání odborníků. Co se týká mince, tak ta bude k vidění v nejbližších týdnech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související