Zdravotní pojišťovny přestávají hradit testy na koronavirus. Kdo má výjimku?

1. listopad 2021 09:45

Od dneška platí kvůli zhoršující se epidemické situaci přísnější pravidla pro prokazování bezinfekčnosti. Preventivní testování na koronavirus přestaly plošně proplácet zdravotní pojišťovny. Navíc se zkrátila i jejich platnost. Detaily zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Antigenní test nově platí už jen 24 hodin, platnost PCR testu se ze sedmi dnů zkrátila jen na tři. A kdo není očkovaný, musí si ode dneška za preventivní test zaplatit. V případě antigenního testu by to mělo být zhruba 200 korun, u PCR přibližně 800 korun.

Kdo má výjimku a testy mu pojišťovna dál bude proplácet?

Jsou to nejen děti a mladí lidé do 18 let, ale také ti, kteří mají příznaky koronaviru a na testy je pošle lékař nebo hygiena. Další výjimky popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO.

„Jsou tam výjimky samozřejmě pro osoby, které se nemohou očkovat, je tam určitá kontraindikace. A také pro ty, kteří jsou rozočkováni, tedy mají za sebou alespoň první dávku aplikované očkovací látky. Takže těch všech se týká to, že jim budou nadále tyto testy hrazeny."

Čtěte také

Ode dneška je zároveň přísnější kontrola bezinfekčnosti v hospodách a restauracích.

Přesně tak. Personálu restaurace musíme předložit negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci covid 19 v posledním půl roce - jinak nás podle vládního nařízení nebude moci obsloužit. Kontrolovat to číšníci nebo servírky nemusí hned u vchodu, stačí ve chvíli, kdy se hosté usadí.

Restauratéři se ale obávají poklesu návštěvnosti. A podle Asociace malých podniků a živnostníků zajištění kontrol zákazníků může být pro restaurace technicky i personálně náročné.

Čtěte také

V některých regionech se teď testují i žáci škol. Našeho kraje se dnešní testování netýká. Jak to bude ale příští pondělí?

Vzhledem k tomu, že ani o víkendu podle dat ministerstva zdravotnictví v žádném z okresů našeho kraje nepřekročila takzvaná incidence 300 nemocných na sto tisíc obyvatel za poslední týden, tak by se ve školách nemělo testovat v Královéhradeckém kraji ani příští týden.

Naopak jedna změna ve školách platí i v našem kraji - ode dneška musí neočkovaní učitelé mít respirátor i během výuky.

Spustit audio

Související