Praktici začali ve svých ordinacích očkovat proti koronaviru, ale podávají i vakcíny proti chřipce

29. říjen 2021 08:44

Část praktiků v Královéhradeckém kraji začala nově očkovat proti koronaviru vakcínou firmy Pfizer. Ve svých ordinacích ale současně očkují i proti chřipce. Jaký je o vakcíny zájem zjišťovala redaktorka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Začněme vakcínou proti koronaviru od firmy Pfizer. Podle některých praktiků z regionu se lidé už na očkování registrují nebo se jen informují - pro představu jsou to řádově desítky lidí na ordinaci.

Především mají lidé zájem o přeoočkování. To potvrzuje třeba praktická lékařka Zuzana Holcová z Rychnova nad Kněžnou.

„Celkem bych řekla, že je slušný zájem pacientů o třetí dávky přeočkování. Starší lidé se o to zajímají."

Zároveň se podle lékařky mezi zájemci objevují i ti, kteří zatím nejsou očkování vůbec.

Jaký mají lidé zájem o očkování proti chřipce? Je letos větší než v předchozích letech?

To asi teď ještě nemůžeme přesně říct. Podle praktiků, které jsem napříč krajem oslovila, je ten zájem srovnatelný s minulým a předminulým rokem.

Čtěte také

Jeden z praktiků z Hradce Králové mi pak řekl, že zájem o vakcíny proti chřipce je v jeho ordinaci velký a převyšuje dokonce i ten předminulý rok, kdy covid ještě nebyl.

Jak to teď vůbec vypadá s chřipkou v Královéhradeckém kraji?

Krajská hygienické stanice aktuálně eviduje zhruba 1720 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel s akutní respirační infekcí. To ale může být například angína, akutní zánět nosohltanu, hrtanu nebo průdušnice.

Pokud jde o samotnou chřipku, tak tu zatím v regionu hygienici nezachytili. Teď je ale podle nich ideální doba se proti ní nechat naočkovat, protože virus ještě nekoluje v populaci a organismus tak má dostatek času na to, aby si vytvořil protilátky, které se začínají objevovat už po 14 dnech od vakcinace.

Spustit audio

Související