Zájemců o vakcinaci proti koronaviru v kraji přibývá. Očkovací místa proto navyšují kapacity

25. říjen 2021

V Královéhradeckém kraji v minulém týdnu výrazně stoupl zájem o očkování proti onemocnění covid-19. Víc lidí chce hlavně vakcínu bez registrace, očkovací místa proto navyšují kapacity. Vyplývá to z údajů státní Fakultní nemocnice v Hradci Králové i jednotlivých krajských nemocnic. Upřednostňují přitom lidi, kteří si chodí pro první nebo druhou dávku vakcíny.

V jedné z krajských nemocnic, konkrétně v Náchodě, zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Zdejší očkovací centrum bylo v minulých týdnech otevřeno jen tři hodiny denně. Minulý týden ale zájemců o vakcinaci výrazně přibylo a vedení náchodské nemocnice zareagovalo rozšířením provozní doby.

Ve čtvrtek a v pátek centrum otevřelo od 7:00 hodin ráno do 15:00 hodin odpoledne s krátkou polední pauzou. Pro vakcínu si v obou dnech přišlo zhruba 360 osob. I proto nemocnice provozní dobu očkovacího centra prodloužila na pondělí a úterý. V dalších dnech se podle ředitele nemocnice rozhodne podle zájmu.

Dívám se prosklenými dveřmi do místnosti, kde se lidé k očkování registrují. Momentálně je jich uvnitř asi desítka. Před malou chvíli tu zaparkovalo další auto, ze kterého vystoupila dvojice seniorů. Nasadili si respirátory a šli dovnitř.

Čtěte také

Větší zájem o očkování evidují i v dalších zdravotnických zařízeních v Královéhradeckém kraji. Čím si to zástupci očkovacích center vysvětlují?

Podle nich může vyšší zájem o očkování souviset se zkrácením lhůty pro přeočkování a také s novými vládními opatřeními, jako je například zkrácení doby platnosti negativního testu na covid-19.

V kraji se nyní proti koronaviru očkuje na deseti místech. Všude nabízejí očkování také bez předchozí registrace. A také možnost přeočkování třetí dávkou. Krajské nemocnice a očkovací místa preferují zájemce o první a druhou dávku vakcinace. A zájemce o posilující třetí dávku směřují přes rezervační systém nebo praktické lékaře.

Část praktických lékařů ještě nedávno očkování proti koronaviru z nejrůznějších důvodů nenabízela. Změnila se situace?

Jen mírně, jak vyplývá z webu Ministerstva zdravotnictví. Řada praktiků, podle údajů, které tam jsou uvedeny, v posledních týdnech nenaočkovala vůbec nikoho, očkovali především na jaře. A jestli budou teď pokračovat ještě váhají.

Čtěte také

Nově mohou praktici objednávat různé druhy vakcín. Většinou dosud očkovali Modernou, někteří Janssenem, teď mohou objednávat i vakcínu od firmy Pfizer BioNTech. Tu distributor začal právě rozvážet. Tím se snižuje minimální množství vakcín v jedné objednávce. Pro vakcínu firmy Moderna to bylo 50 dávek a pro vakcínu Pfizer BioNTech je to 30.

To vše by ochotu praktiků nebo pediatrů očkovat mohlo zvýšit. Doteď argumentovali například tím, že ono minimální množství vakcíny v jedné objednávce nespotřebují nebo že pacienti nemají zájem, protože si druh vakcíny nemohou vybrat.

Momentálně je tedy zájem lidí o posilující třetí dávku očkování, ten je podle lékařů opravdu velký. Na druhou stranu lékaři, se kterými jsem mluvil, říkají, že mají plné ordinace nachlazených lidí a na očkování jim podle jejich slov mnoho času nezbývá.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.