Zdraví a skvělá chuť v jednom květu. To je květák zapečený se sýrem

Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.

Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné?

V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Vyzkoušejte tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.

A co budete potřebovat na květák zapečený se sýrem:

1 květák rozebraný na růžičky
olivový olej
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička dijonské hořčice
150 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání
60 g sýra s modrou plísní
svazek pažitky
pepř
velká hrst strouhanky
30 g ementálu nebo sýru Krolewski

Květák, zelenina

A postup pro přípravu této lahůdky:
Troubu předehřejeme na 220 °C. Květák rozprostřeme na menší plech, pokapeme olejem, zakryjeme alobalem a dáme na půl hodiny péct.
Mezitím uděláme omáčku. Máslo rozehřejeme v rendlíku, vsypeme mouku a za stálého míchání opečeme do světlé jíšky. Vmícháme hořčici a sejmeme z ohně. Mléko a smetanu slijeme a směsí opatrně přelijeme jíšku.
Metličkou rozmícháme, vrátíme na sporák a minutu až dvě vaříme dokud omáčka nezhoustne. Pak ji sejmeme z ohně a rozdrobíme do ní sýr s modrou plísní a vmícháme nasekanou pažitku.
Květák přendáme do zapékací mísy, přelieme omáčkou, opepřeme a posypeme sýrem smíchaným se strouhankou. Dáme na asi dvacet minut péct při 190 °C. Podáváme posypané pažitkou.

Zapečený květák se sýrem, to je pochoutka (ilustrační foto)

Zajímavost:

Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.