Zapékané špagety s masovými kuličkami. Opravdová Itálie na našem jídelním stole = spokojenost všech
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené s masovými kuličkami. Určitě nebudete litovat.
Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Doporučuje se je vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
- špagety
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- česnek
- ½ lžíce hořčice
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 500 g loupaných rajčat
- krystalový cukr
- 1 lžička balzamikového octa
- sušená bazalka
- 120 g parmezánu
- sůl
- mletý pepř
- sušená bazalka
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!
Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.
Zkuste však dnes zapékané špagety s masovými kuličkami.
Postup:
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulkou, vejcem a strouhankou. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Z připravené směsi tvarujeme kuličky, které na oleji opečeme z každé strany.
Na pánev si dáme loupaná rajčata. Dochutíme cukrem, balzamikovým octem, solí, pepřem a sušenou bazalkou.
Do vroucí omáčky vložíme opečené kuličky a vaříme asi 15 minut. Připravenou omáčku smícháme s uvařenými těstovinami, posypeme sýrem a dáme zapéct na 200°C asi 10 minut.
Dobrou chuť!
Související
-
Místo šunkafleků zapečte těstoviny s brokolicí. Zelená je typická pro jaro, kdy se příroda probouzí
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. A nemusíte je připravovat zvlášť.
-
Krémové těstoviny s mandlemi, žampióny a kuřecím plátkem. Italský kulinářský pozdrav na našem talíři
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. A kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
-
Špagety trochu jinak! Zkuste je spolu s treskou. Spojení, které nadchne příznivce italské kuchyně
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin nepotřebujete mnoho dalších surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.