Zapečené špenátové noky. Ocení je Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně
Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek Námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.
- 200 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 3 žloutky
- polohrubá mouka podle potřeby
- 150 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- bílý pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- strouhaný parmazán
- zakysaná smetana
- česnek
Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.
Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.
Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.
Postup:
Listový špenát povaříme krátce ve vodě, vodu nevyléváme, schováme si ji na později, až budeme noky vařit.
Špenát necháme vychladnout a pak ho najemno nasekáme, přidáme tvaroh, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Potom přisypáváme mouku tak, abychom vytvořili nelepivé těsto. Z něj pomocí dvou čajových lžiček tvoříme noky, které vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje.
Noky vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Jsou to asi tři minuty.
Troubu rozpálíme na 250 stupňů a hotové okapané noky klademe na plech s pečicím papírem, zasypeme parmazánem a necháme zprudka asi 4 minuty zapéct v troubě.
Noky podáváme s dipem, který připravíme tak, že prolisovaný česnek vmícháme do zakysané smetany, osolíme a opepříme podle chuti a můžeme na talíři dozdobit i čerstvou zeleninou.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.